Voorbij onzekerheid door kaakoperatie

post afbeelding

De laatste jaren ben ik over het algemeen tevreden over mijn uiterlijk. Natuurlijk heb ik, perfectionistisch als ik ben, altijd puntjes ter verbetering. Maar die eeuwige onzekerheid over mijn uiterlijk werd steeds een beetje minder.

Toch bleef er één punt waar ik altijd meteen naar keek op foto’s en vervolgens meestal erg ontevreden over was: mijn gebit en stand van mijn onderkaak. Op termijn zou dit ook nog eens medische problemen kunnen opleveren.

Nieuwe tandarts gaf duwtje in de rug

Even een korte achtergrond: mijn onderkaak stond te ver naar achter, waardoor ik met mijn ondertanden in mijn gehemelte kon gaan bijten. Dit was bij mij nog net niet het geval, maar kon in de toekomst wel gaan gebeuren. Ik wist eigenlijk al jaren dat een kaakoperatie nodig was, maar angst hield mij tegen. Tot ik van tandarts wisselde en ik net dat duwtje kreeg dat ik nodig had. Het balletje ging snel rollen en ik had afspraken bij de orthodontist en kaakchirurg. Allereerst werd mijn beugel geplaatst. Eerst moesten namelijk mijn tanden en kiezen dusdanig worden aangepast zodat de kaakoperatie plaats kon vinden.

Een heftige ingreep

Een klein jaar daarna kreeg ik akkoord voor de operatie en al snel was de operatiedatum bekend. Opeens een hele beladen datum! In het traject hiernaar toe was door de kaakchirurg besloten dat een zogenaamde bimaxillaire kaakosteotomie nodig zou zijn. Eenvoudig vertaald een operatie aan zowel mijn onder- als bovenkaak. Uiteindelijk is mijn onderkaak 1 cm naar voren geschoven en mijn kin nog eens 1,5 cm. Door de terugwijkende onderkaak had ik namelijk geen zichtbare kin. Hiernaast is er enkele millimeters bot van mijn bovenkaak afgehaald en hierna terug geplaatst. Een hele heftige ingreep dus!

Wat als resultaat tegenvalt?

Je gezicht is iets wat je normaal gesproken niet kunt verbergen. Wat je ook voor kleding aan doet het is altijd zichtbaar. Je ziet je gezicht iedere dag in de spiegel en je bent eraan gewend. Ik wist dat mijn gezicht zou gaan veranderen door de operatie, iets wat me bang maakte. Want wat als ik het resultaat niet mooi zou vinden? Terug kun je niet meer..

Natuurlijk was ik ook bang voor de operatie zelf, het ziekenhuis, de pijn en het ongemak erna. Maar de onwetendheid over de verandering gaf mij wel de grootste angst. De rest is allemaal tijdelijk, het resultaat zou voor de rest van mijn leven zijn.

Confrontatie met mijn nieuwe gezicht

delicia kaakoperatie voor naToen ik een beetje wakker begon te worden uit de narcose voelde ik meteen met mijn tong aan de binnenkant van mijn tanden. Waar er normaal veel ruimte zat tussen mijn boven en ondertanden (ik had een behoorlijke overbeet), zaten ze nu tegen elkaar aan! Dat was een heel bijzonder moment voor mij. Toen wist ik eigenlijk al dat ik er blij mee zou zijn. De overbeet, de voortanden die altijd zo groot ‘in beeld’ waren, dat was verleden tijd. Pas na twee dagen keek ik voor het eerst per ongeluk in de spiegel in het ziekenhuis. Ik schrok behoorlijk! Ik had enorme zwelling en was al flink afgevallen. Geen fijn gezicht!
Gelukkig nam de zwelling zo langzamerhand af en kon ik steeds beter het resultaat zien.

Reacties van mijn omgeving

De reacties van mijn vrienden en familie, maar ook van mensen die ik minder vaak zie, zijn heel bijzonder. Iedereen heeft sowieso enorm met me meegeleefd na de operatie. De kaartjes en bloemen pasten bijna niet eens meer in ons kleine huisje. Iedereen vindt de verandering groot en de een reageert nog verbaasder door de verandering dan de ander.

Meer zelfvertrouwen

Mijn vader kon de eerste keer dat hij me zag na de operatie niet stoppen met naar me kijken. Mijn vriend zei enkele maanden na de operatie dat hij vanaf dat moment echt begon te wennen aan de verandering. De mooiste reactie die ik kreeg was van iemand die zei: “Het is net alsof het altijd al zo is geweest”. Hier was ik zo blij mee, omdat ik bang was dat ik niet meer mezelf zou zijn door de verandering. De positieve reacties zijn ontzettend leuk om te ontvangen en geven me vertrouwen dat het er echt mooi uitziet.

Trots op mijzelf

Ik merk dat het nu nog altijd per week verandert. Wat precies het eindresultaat is zonder beugel weet ik nog niet zo goed. Maar ik voel me nu al veel zelfverzekerder. Dit komt niet alleen door de verandering op zich, maar ook omdat ik heel erg trots op mezelf ben dat ik deze operatie en het hele traject erom heen aangegaan ben. Ik loop zelfverzekerder over straat en vind foto’s van mezelf opeens veel mooier.

Bijna dagelijks een selfie

De selfies die ik voor de operatie heb gemaakt zijn op 1 hand te tellen, nu maak ik ze dagelijks! Natuurlijk moet ik nog steeds wennen aan mijn ‘nieuwe’ gezicht. Mijn zelfbeeld is opeens veranderd en dat is vreemd. Maar ik zou het zeker nog een keer doen, ondanks alle pijn, frustratie en angst.

Lees hier alle updates over de operatie en herstel van Delicia.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Rechte tanden zonder beugel

Door Aart Visser

Reageer op dit bericht