Voorkom nekklachten: training tijdens werk

post afbeelding

Over het bewegen in de pauzes op het werk heb je vast vaker gehoord. In dit artikel geef ik enkele handige tips om nekklachten, bijvoorbeeld wanneer je achter een beeldscherm zit, te voorkomen.

Elke vrouw heeft wel eens een gezondheidsprobleem en wil daar dan iets aan doen. We weten eigenlijk allemaal wel dat als je een goede conditie hebt en fysiek sterk bent, je ook effectiever kan werken en meer van het leven genieten. Maar wat als je lichaam signalen stuurt dat het even teveel is? Ik geef je wat handige tips.

Geef je lichaam voldoende rust

Om ongemakken te voorkomen, moet je ten eerste stoppen met het overbelasten van je lichaam. Ik bedoel niet dat je meteen al je opdrachten gaat afzeggen en op bed gaat liggen. Niet in uitersten vervallen, maar maak op tijd de juiste keuze. Ten tweede: neem een pauze voor jezelf en geeft je lichaam altijd even rust als het nodig is.

Voorkom schouderklachten en hoofdpijn

Als je haast hebt, of bijvoorbeeld onder hoge druk werkt, merk je dat je nek gespannen is. Bij lange inspanningstijd krijg je er last van. Er treden klachten op zoals: hoofdpijn, migraine en schouderklachten. Tot aan het niet meer goed kunnen slapen vanwege de pijn. Om deze vervelende problemen te voorkomen is het verstandig om bijvoorbeeld tijdens je pauze zo’n 5 minuten te besteden aan oefeningen. Oefen voordat je koffie gaat drinken of gaat lunchen.

Ontspan je nek en maak je spieren los

Twee eenvoudige oefeningen

oefenen achter de computer1. Buig je hoofd voorover en laat het hangen met je kin zo dicht mogelijk bij je borstbeen
Doe je ogen dicht en adem. Tel in je hoofd tot 10. Adem rustig in bij oneven getallen, adem langzaam uit bij even getallen. Houdt aandacht op je adem. Als je een fout maakt, begin op nieuw te tellen. Voel de zwaarte kracht op je voorhoofd. Blijft in die positie ongeveer 1 minuut en doe dan de volgende oefening.

2. Trek je schouders op richting het plafond. Je hoofd blijft hangen (!)
Vervolgens laat je je schouders naar beneden vallen. Je armen zijn dicht bij je romp. Daarnaast duw je ellebogen langs de taille richting je heupen. Wacht een korte tijd. Tel in je hoofd tot 10 en laat je schouders op zijn plek terug komen. Herhaal minimaal 3 keer. Dat was het. Je bent klaar met de training.

Gezondheid heb je zelf in de hand

Of je iets voor je gezondheid doet, hangt natuurlijk van jezelf af. De wetenschappers van IOM (Instituut of Medicine) van de National Academy of Science in de US hebben al vastgesteld dat persoonlijke gezondheid gemiddeld slechts 10% afhangt van dokteren. Meer dan de helft, 53%, hangt van jezelf af. Bewegen en sporten is hier het credo!

Foto: met dank aan De Brug Active/Carlton Hotel


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Gelezen: Overwin je vaginisme

Door Jacqueline van de Bilt

Beginnen met sporten: leuk en langzaam

Door Jolanda Hamers

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Dertig minuten per dag bewegen. Zo doe je dat

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht