Vrolijk door minder bezit: het verhaal achter yoga

post afbeelding

Schoonmaken, opruimen en dan bedoel ik het echte werk. Het huis uitmesten, allang vergeten spullen een keer echt weggooien. Inderdaad, van die klusjes die het gros van de mensheid graag voor zich uitschuift. Totdat het allemaal te veel en te vol wordt.

Vrolijk door minder bezit

Te veel? Te vol? Sinds ik yoga beoefen, voel ik in toenemende mate de behoefte niet alleen het stof van de boeken te verwijderen, maar ook de boeken zelf. Niet alleen de versleten kleren de deur uit doen, maar de garderobe grondig verkleinen. Een behoefte die zich laat samenvatten in twee woorden: minder bezit. Hoe minder ik bezit, met hoe minder ik toekan, hoe vrolijker ik word. Meer dan vrolijk: ik voel me steeds vrijer.

Ruimte creëren

Niets nieuws onder de zon: bezit maakt onvrij. Maar weten en voelen zijn er twee. Deze winter heb ik met plezier 75 procent van mijn boeken de deur uit gedaan. Weggegeven aan vrienden en buren, weggebracht naar wijkbibliotheken en de antiquair, weggegooid. Al doende ontstond steeds meer ruimte. Niet alleen de letterlijke ruimte in huis, vooral geniet ik van de ruimte in mijn hoofd. Het lijkt op vloeken in de kerk, maar ik heb nog niet één boek gemist.

Gedachte-experiment met spin

Natuurlijk is een zekere mate van bezit noodzakelijk. Maar doe eens een gedachte-experiment waarbij je een bepaalde categorie artikelen uit je huis verwijdert. Of drastisch in omvang laat dalen. Paniek? Bouw het op, zoals je mensen met een spinnenfobie langzaam laat wennen aan het contact met het gevreesde.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

3 activiteiten die ontspannend werken

Door Redactie GezondTotaal

Herfst. Ga naar buiten en geniet!

Door Gast Blogger

Bijzonder notitieboekje: Sta op en wandel

Door Redactie GezondTotaal

Last van slapeloosheid? Oefen dan eens met yin yoga

Door Jolanda Hamers

Reageer op dit bericht