Waar is brandnetelthee goed voor?

post afbeelding

Ken jij brandnetelthee al? Als kind zijn we er allemaal wel eens mee in aanraking gekomen en hebben we dat betreurd. De brandnetel heeft een natuurlijke manier om zich te verdedigen tegen opgegeten worden en dat is een prikkelende stof in de netelharen. Het is dan ook bijzonder duidelijk dat je brandnetels nooit rauw eet.

De licht toxische stof wordt bij verhitting onschadelijk gemaakt. Dat kan door brandnetelthee te maken maar ook door de groente te verweken in soep, stamppot of hartige quiche. De brandnetel heeft een groot aantal geneeskrachtige werkingen. Het meest opvallende aan deze plant is het hoge ijzergehalte. Het gebruik van brandnetels ter bestrijding van bloedarmoede vindt dan ook al vele eeuwen plaats. Het gebonden ijzer in de plant zorgt voor extra aanmaak van rode bloedcellen.

Waar is brandnetelthee goed voor?

Wat doet brandnetelthee in je lichaam en wat doet het voor je gezondheid? We zetten een aantal punten op een rij voor je.

De voordelen van brandnetelthee

 • Deze thee heeft een milde vochtafdrijvende werking en zorgt voor een goede doorstroming van vloeistoffen in je lichaam. Hierdoor voorkomt het de vorming van nierstenen.
 • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat brandnetelthee giftige stoffen in de urinewegen wegspoelt en daarmee infecties kan voorkomen.
 • Het drinken van brandnetelthee helpt overal in je lichaam om gifstoffen te verwijderen. Hierdoor heeft het een gunstig effect bij eczeem maar ook bijvoorbeeld hardnekkige acne.
 • De huid wordt gaver bij regelmatig gebruik van brandnetelthee.
 • De drank kan ook worden gebruikt als een natuurlijke remedie bij bepaalde allergieën. Jeuk, rhinitis en niezen als gevolg van seizoensgebonden veranderingen kunnen worden bestreden door regelmatig gebruik van deze drank. De werking berust hierbij op het verminderen van de hoeveelheid histamine die het lichaam aanmaakt als reactie op allergenen. Bij de bestrijding van hooikoorts wordt door artsen ook vaak gevriesdroogde brandnetel voorgeschreven.
 • Verbetering van de spijsvertering is een werking van brandnetelthee die berust op het doden van darmwormen en parasieten. Hierdoor ontstaat verlichting bij indigestie, misselijkheid, overmatig gas en colitis. Met brandnetelthee verminder je ook de kans op diarree.
 • In brandnetels zit ook de stof beta sitosterol. Deze stof speelt een belangrijke rol bij het verlagen van de hoeveelheid cholesterol in je bloed. Een lager percentage cholesterol is goed voor de gezondheid en zorgt voor een gezonder hart en bloedvaten.
 • Als je wilt afvallen, berust de werking van brandnetelthee met name op de verbetering van de spijsvertering. Op een verstandige manier afvallen, doe je met een gevarieerde voeding en een goed bewegingspatroon. Brandnetelthee is daarbij ondersteunend maar is op zich niet voldoende om af te vallen.
 • Bij de zwangerschap is het drinken van brandnetelthee een goede manier om bloedingen te voorkomen of te verminderen. Het versterkt ook de foetus. In brandnetel zit de stof galactaogue. Deze stimuleert de melkproductie bij vrouwen die borstvoeding geven. Brandnetelthee heeft verder een regulerend effect op de menstruatie en vermindert symptomen van de menopauze door verwerking van oestrogeen.

brandnetelthee

Andere voordelen van brandnetelthee

 • Brandnetelthee is daarnaast een natuurlijke pijnstiller die al vele eeuwen wordt gebruikt in de officiële geneeskunde. Op basis van wetenschappelijk onderzoek is komen vast te staan dat brandnetelblad gewrichtspijnen verlicht. Het wordt dan vaak gebruikt om de hoeveelheid NSAID te verminderen.
 • Inwendige bloedingen worden verminderd door het drinken van brandnetelthee. Hierbij moet je dan met name denken aan neusbloedingen, bloeding van het baarmoederslijmvlies en lichte bloedingen in de darmen. Bij interne bloedingen is het altijd verstandig om een arts te raadplegen en er niet voor te kiezen die op eigen houtje te behandelen.
 • Door met brandnetelthee te gorgelen kan je de mondhygiëne bevorderen. Een aantal minuten de brandnetelthee in de mond houden, bestrijdt tandvleesaandoeningen zoals halitose en zweertjes. Het gebruik van brandnetelthee is hierbij een aanvulling op een goede mondverzorging, regelmatig poetsen en tijdig bezoek aan de tandarts.
 • De brandnetel bevat veel flavonoïden, welke antioxiderend werken. Deze beschermen je lichaam tegen een overmaat aan vrije radicalen die een rol spelen bij het ontstaan van onder meer kanker.
 • Het drinken van de thee verlaagt de bloedsuikerspiegel en glycemische niveaus. Het werkt daarom preventief voor diabetes en bloeddruk problemen.

Hoe maak je brandnetelthee?

Het zelf maken van deze thee is beslist niet moeilijk. Met één of twee theelepels gedroogde brandnetels en kokend water is het zo gebeurd. De thee dient ongeveer 5-10 minuten te trekken. Er zijn ook brandnetel tincturen die je aan de thee kan toevoegen voor extra voordelen. De brandnetelthee heeft een milde smaak, zeker als je die voldoende warm drinkt. Wil je wat extra smaak aan je thee van brandnetels geven, dan kun je daar bijvoorbeeld limoen of honing voor kiezen.

Brandnetelblad kun je overigens ook uitwendig gebruiken, in de vorm van zalf. Deze is in de meeste speciaalzaken te verkrijgen. Zelf maken is ook mogelijk, kijk dan op internet naar de juiste manier om dit te doen.

zelf brandnetelthee maken

Hoeveel kopjes brandnetelthee per dag is gezond?

Het is geen enkel probleem om meerdere kopjes thee van brandnetels per dag te drinken. De meeste gebruikers die regelmatige deze gezonde drank gebruiken, kiezen voor 3 a 4 kopjes per dag. Veel gebruikers raden aan om regelmatig af te wisselen met andere kruidenthee. Hierbij denkt men dan aan een periode van vier weken voor een theesoort. Overigens zijn er geen schadelijke effecten bekend van het drinken van meerdere kopjes brandnetelthee per dag. Ook niet als dit om grote hoeveelheden gaat.

De nadelen van brandnetelthee

Er zijn vrijwel geen bijwerkingen bekend van het drinken van brandnetelthee, ook niet als het om grote hoeveelheden gaat. Er wordt gezegd dat een kuur als reiniging van bijvoorbeeld 14 dagen achtereen kan leiden tot overprikkeling van de nieren. Omdat ieder lichaam anders reageert op bepaalde stoffen zijn er ook enkele gevallen bekend waarbij het regelmatig drinken van brandnetelthee tot maagpijn heeft geleid.

Voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, is het aan te bevelen om even te overleggen met de huisarts voordat er gebruik wordt gemaakt van brandnetelthee. Als je brandnetelthee gaat toevoegen aan de voeding van jonge kinderen is het verstandig hier een kinderarts over te raadplegen. Het gebruik voor kinderen is overigens veilig.

Lees ook: Is ‘verse’ muntthee nou echt zo gezond als we denken? 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Een fijne ochtendroutine die jou energie geeft!

Door Lieve Peters

Wat zijn waarzeggers en zijn ze betrouwbaar?

Door Redactie

Grootste voordelen van yoga

Door Redactie

Zo creëer je een rustgevende avondroutine!

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht