Waar kan traumaverwerking jou bij helpen?

post afbeelding

Het meemaken van een traumatische gebeurtenis kan behoorlijk veel invloed hebben op jou als persoon. In sommige gevallen kun je zelfs maanden na de gebeurtenis nog last hebben van bepaalde klachten. Dit komt doordat je deze gebeurtenis mentaal en fysiek nog aan het verwerken bent. Het is in dit soort situaties dan ook zeker verstandig om een vorm van traumaverwerking Utrecht in te schakelen. Hierdoor kun je jouw trauma op een rustige manier leren verwerken met behulp van een professional die jou bijstaat tijdens dit proces. Een onverwerkt trauma kan heel veel invloed hebben op jouw leven en je toekomst. Hulp zoeken is de eerste dappere stap die jij kunt zetten. In deze blog vertellen we je graag meer over waar traumaverwerking jou bij kan helpen.

Verwerking van emotionele gebeurtenissen

Er zijn meerdere soorten emotionele gebeurtenissen die een trauma kunnen opleveren bij mensen. Dit kan op persoonlijk vlak zijn, maar ook door een nare ervaring met een andere persoon in jouw leven. Een gebeurtenis is voor iedere persoon verschillend en wordt dan ook door iedere persoon op een andere manier ervaren. Wanneer je iets heftigs mee hebt gemaakt kan dit voor een natuurlijke reactie vanuit het lichaam zorgen. Deze reactie kan zo heftig zijn dat je hier later in je leven nog last van kunt hebben. Het is belangrijk dat je voor jezelf erkend dat jij deze gebeurtenis hebt meegemaakt. Dit is namelijk het begin van het verwerkingsproces. Vervolgens zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het trauma verder te verwerken. Dit gebeurd onder begeleiding van een profesional. Hij of zij kan je de handvatten bieden die je nodig hebt zodat jij kunt leren omgaan met jouw trauma.

Meer rust en acceptatie

Wanneer je hebt gekozen voor traumaverwerking zul je weken of soms maanden bezig zijn met de verwerking van het trauma. De duur van dit proces is afhankelijk van de gebeurtenis maar ook van jou als persoon. Het is belangrijk dat je hierin jezelf de tijd gunt. Na het verwerken van het trauma zul je meer rust ervaren. Daarnaast ontstaat er in zekere zin een vorm van acceptatie. Deze rust en acceptatie zullen ervoor zorgen dat jij weer met een nieuwe blik de toekomst in kunt kijken, zonder dat je wordt tegengehouden door vervelende gedachten uit het verleden. De lessen die jij hebt geleerd tijdens de traumaverwerking kun je meenemen voor jezelf in de toekomst. Dit maakt traumaverwerking zeer waardevol.

Wat kun je nog meer doen?

Naast het inschakelen van professionele hulp voor traumaverwerking, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om het verwerkingsproces te ondersteunen. Zo kan het helpen om te praten over de gebeurtenis met vrienden of familieleden die je vertrouwt. Ook kan het helpen om dagboek bij te houden en je gevoelens en gedachten op papier te zetten. Het is daarnaast belangrijk om goed voor jezelf te zorgen door voldoende te slapen, gezond te eten en voldoende beweging te krijgen. Het is normaal om tijdens het verwerkingsproces ups en downs te ervaren, maar het is belangrijk om te onthouden dat het uiteindelijk beter zal worden met de juiste hulp en zelfzorg.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht