Waar let je op als je een zorgverzekering kiest?

post afbeelding

Een zorgverzekering. Die hebben we allemaal nodig, om niet voor onverwachte, hoge kosten te staan als je medische zorg nodig hebt. Daarom is in Nederland de basisverzekering   verplicht voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Kinderen zijn via hun ouders gratis meeverzekerd. Zo heeft iedereen in ieder geval de beschikking over de meest noodzakelijke zorg. Daarnaast heb je nog de optie om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dit moet je vooral heel zorgvuldig doen, om te voorkomen dat je te veel betaalt of juist te laag verzekerd bent.

Alleen een basisverzekering: de kosten vergelijken

Kies je ervoor alleen een basisverzekering af te sluiten? Dan hoef je bij het uitzoeken ervan eigenlijk niet op de dekking van de verzekering te letten. Deze wordt namelijk door de overheid bepaald. De manier waarop deze in de praktijk wordt gebracht, daar zijn echter wel verschillen tussen. Je kunt grofweg kiezen tussen een restitutiepolis en een naturapolis. Bij een restitutiepolis kies je zelf je zorgverlener, waarna de zorgverzekeraar de gemaakte kosten vergoedt. Deze kunnen per zorgverlener verschillen, dus de polis er even op nakijken valt aan te raden. Bij een naturapolis is het de zorgverzekeraar die bepaalt naar welke zorgverlener je kunt gaan. Meestal is er voldoende keuze. Kies je er eentje die niet door de verzekeraar wordt geregeld? Dan kan je vergoeding lager zijn. Vanwege de grotere vrijheid, is een restitutiepolis vaak wat duurder.

Bij het afsluiten van de basisverzekering 2022 let je dus vooral op de manier waarop kosten gedekt worden en de hoogte van de premie. De dekking, die wordt bepaald door de overheid. De vrijheid bij het kiezen van zorgverleners, daar maak je zelf een keuze tussen. Meer vrijheid betekent meestal wat hogere kosten, terwijl je met wat minder vrijheid vaak wat kunt besparen op je premie. De keuze is aan jou.

Aanvullende verzekeringen: veel keuze, veel verschillen

Waar de overheid de dekking van de basisverzekering vaststelt, zijn het de zorgverzekeraars zelf die bepalen wat hun aanvullende verzekeringen precies vergoeden. Ga je een zorgverzekering kiezen, dan ga je dus vooral kijken naar wat jij naast de basisverzekering nog nodig hebt.

Ben je regelmatig bij een fysiotherapeut te vinden? Dan wil je een verzekering die deze behandelingen royaal vergoedt. Dat levert vaak een wat hogere premie op, maar die verdien je doorgaans weer terug doordat je niet zelf voor de fysio hoeft te betalen. Kun je je de laatste keer dat je bij een fysiotherapeut kwam niet meer heugen? Dan kun je overwegen om een pakket te kiezen met een lagere dekking op dit gebied, en zo minder premie te betalen. Kijk goed naar de verschillende kosten die je regelmatig maakt, en zoek zo (al dan niet met behulp van vergelijkingssites) de verzekering die het best past bij jouw persoonlijke situatie.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

4 tips om snel te herstellen van de griep

Door Redactie

3 handige tips voor een gezondheidsboost

Door Redactie

Waar wil je op letten als je zorgverzekeraars vergelijkt?

Door Redactie

Enorme tandartsangst? Zo kom je deze angst te boven!

Door Redactie

Reageer op dit bericht