Waar moeten goede mondkapjes aan voldoen?

post afbeelding

Het dragen van een mondkapje is op sommige plekken in Nederland én in het buitenland een verplichting. Dit is een regeling die getroffen wordt om een verdere uitbraak van het corona virus te voorkomen. Het is daarom wel van belang om te beseffen dat je een goed mondkapje moet dragen en een sjaal over de mond en neus bijvoorbeeld niet voldoet. In dit artikel geven we antwoord op de vraag waar goede mondkapjes aan moeten voldoen en hoe deze gedragen moeten worden.

Waarom het dragen van een mondkapje verplicht is

Een mondkapje, ook wel mondmasker genoemd, wordt gedragen om het verspreiden van het virus (in vorm van vochtdruppels uit je longen) zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarnaast vormen deze mondmaskers uiteraard een beschermende werking tegen bacteriën en virussen. Het is daarom zeer goed te verklaren waarom het dragen van een mondkapje verplicht is gesteld op plekken waar het houden van de “anderhalve meter regel” in het geding kan komen. Dit soort situaties kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Het gebruik van een mondkapje bij het beoefenen of gebruik maken van contact beroepen zoals de kapper, pedicure of fysiotherapeut wordt sterk aangeraden.  

Welke mondmaskers zijn goed?

Het dragen van een mondmasker heeft alleen enig nut, als deze van een goede kwaliteit is en aan een aantal voorwaarden voldoet. Als je jezelf afvraagt welke mondkapjes goed zijn, kun je uitgaan van het advies van de RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hierin wordt heel duidelijk onderscheid gemaakt tussen medische mondmaskers (een FFP1-, FFP2 masker of chirurgische mondkapjes type 2 en type 2R) en niet-medische mondmaskers. Deze niet-medische mondkapjes voldoen voor particulier gebruik. 

Wil je mondkapjes? Dan is het wel belangrijk dat je kiest voor mondkapjes die van een juiste kwaliteit zijn en een goede bescherming bieden. Het is hierbij van groot belang dat de mondkapjes goed over de neus en mond sluiten. 

Verschillende soorten mondkapjes

Binnen het aanbod van zowel medische- als niet medische mondkapjes, zijn er verschillende soorten te onderscheiden. De belangrijkste keuze die je binnen deze laatste categorie kunt maken, is de keuze tussen wegwerp maskers en wasbare mondkapjes. Een goede kwaliteit stoffen mondkapje is gemaakt van Evolon® microvezel materiaal. Dit soort mondkapjes zorgen voor een effectieve bescherming en een uitstekende pasvorm rondom de mond en neus. 

Het grote voordeel van een katoenen niet-medisch mondkapje is dat je deze kunt wassen en opnieuw kunt gebruiken. Je voorkomt hiermee dat je misgrijpt als je “voorraad” op is. Stoffen mondkapjes kunnen gewassen worden op 60 graden. Als deze mondkapjes niet gebruikt worden, is het verstandig om deze zo steriel mogelijk te bewaren dus in een afgesloten zak. 

Tips voor het gebruik van een mondmasker

Het gebruik van een mondkapje moet gezien worden als aanvullende maatregel naast de andere hygiëne- en social distance voorschriften en zeker niet als vervanging hiervan. Het is belangrijk om alleen de elastieken aan te raken bij het opzetten en afdoen van het kapje en het masker zelf niet aan te raken. Daarnaast is het belangrijk om de handen zowel voor- als na het gebruik van het kapje grondig en langdurig te wassen.

Draag een mondkapje maximaal 3 uur en gebruik bij iedere reis een nieuw mondkapje. Voor een retour heb je dus twee mondkapjes nodig. Een andere optie is uiteraard dat je het mondkapje tussen de reizen door wast. Het zijn belangrijke zaken die enige gewenning zullen vragen maar als het “nieuwe normaal” moeten worden gezien.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips om lichamelijke klachten tijdens het thuiswerken te verminderen

Door Redactie

Ontspannen is goed voor de gezondheid

Door Redactie

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

Reageer op dit bericht