Waar wil je op letten als je zorgverzekeraars vergelijkt?

post afbeelding

Word je binnenkort 18 en wil je voor het eerst een zorgverzekering afsluiten? Of wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Ga dan niet over één nacht ijs, maar neem de tijd om de beste zorgverzekering te vinden. Wie wil voorkomen dat hij spijt krijgt van zijn keuze, doet er goed aan een vergelijking te maken. Dit kan makkelijk en snel via een vergelijkingssite. Als je nog niet eerder zorgverzekeringen vergeleken hebt, weet je misschien niet hoe je dit aanpakt. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk waar je op wil letten als je zorgverzekeraars vergelijkt.

Dekking
We beginnen direct met het belangrijkste aandachtspunt: de dekking. Vaak wordt gedacht dat iedere zorgverzekering dezelfde dekking heeft, maar is dit eigenlijk wel zo? De basisverzekering is inderdaad overal hetzelfde. Wie deze verzekering afsluit, is verzekerd voor kosten voor ziekenvervoer, kraamzorg, de huisarts, voorgeschreven geneesmiddelen, zorg voor kinderen tot 18 jaar, verloskundige zorg en medisch specialisten. Gemiddeld gezien wordt meer dan 90 procent van de zorgkosten vergoed via de basisverzekering.

Een groot deel van de zorg mag dan vergoed worden via de basisverzekering, maar er zijn genoeg zorgkosten die buiten de dekking van deze verzekering vallen. Een controle bij de tandarts of een behandeling bij de fysiotherapeut worden bijvoorbeeld niet vergoed door de basisverzekering. Heb je een slecht gebit of ga je geregeld langs bij een fysio? Dan kunnen jouw zorgkosten hoog oplopen. Gelukkig kun je voorkomen dat je deze kosten uit eigen zak moet betalen. Hoe? Door je aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie of een tandartsverzekering af te sluiten. De kosten voor dergelijke zorg worden dan (gedeeltelijk) vergoed door jouw verzekeraar.

Eigen risico
Het is belangrijk om naar de dekking te kijken als je zorgverzekeringen vergelijkt, maar dit is niet het enige waar je op moet letten. Wij raden je namelijk ook aan om te kijken hoe het met het eigen risico zit. Iedereen die een zorgverzekering afsluit krijgt hiermee te maken. Er geldt namelijk een verplicht eigen risico. Voor 2022 is het verplicht eigen risico vastgesteld op 385 euro.

Voordat je begint met vergelijken moet je weten dat verzekeraars onderscheid maken tussen verplicht en vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico staat vast, maar het vrijwillig eigen risico niet. Bij een zorgverzekering afsluiten kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 0, 100, 200, 300, 400 of 500 euro. De kosten van een zorgverzekering dalen als je voor een hoger vrijwillig eigen risico kiest. 

Premie
Tot slot wil je op de premie letten bij zorgverzekeraars vergelijken. Niemand zit er immers op te wachten om onnodig veel te betalen voor een zorgverzekering. Neem je genoegen met de basisverzekering? Dan denk je mogelijk dat je overal evenveel betaalt. Ondanks dat de dekking van een basisverzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is, kan er wel verschil zitten in de premie. Vandaar dat het altijd loont om een vergelijking te maken. Door zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken slaag je er uiteindelijk in om de goedkoopste zorgverzekering te vinden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

4 tips om snel te herstellen van de griep

Door Redactie

3 handige tips voor een gezondheidsboost

Door Redactie

Enorme tandartsangst? Zo kom je deze angst te boven!

Door Redactie

5 tips voor een spannender seksleven

Door Redactie

Reageer op dit bericht

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.