Waarom bewegen goed is tegen artrose

post afbeelding

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in ons land. Bij artrose is er slijtage op het kraakbeen in een gewricht. Hierdoor beweegt het gewricht minder soepel en ontstaat er een ontsteking, met pijn en stijfheid als gevolg. Door deze nare gevolgen ga je automatisch minder bewegen. Het is een logisch, maar niet zo verstandig, gevolg, omdat het goed is om te blijven bewegen bij artrose.

Waarom is bewegen belangrijk?

Bij pijn denk je er al snel aan om rust te nemen en niet meer genoeg te gaan bewegen. Het is bij artrose ook belangrijk om wel rust te nemen, maar niet alleen maar stil te zitten. Door de gevolgen van artrose daalt je coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen. Dit moet je op pijl blijven houden door genoeg te bewegen.

Wanneer je voldoende beweegt helpt dit ook het voorkomen dat artrose zich doorontwikkeld in de gewrichten. Je spieren worden versterkte en soepel gehouden waardoor de pijn afneemt. Ook wordt het kraakbeen dikker en steviger door voldoende lichaamsbeweging doordat de bewegingen het kraakbeen stimuleert om bepaalde voedingsstoffen te verzamelen.

Intensief sporten hoeft niet!

Dat bewegen belangrijk is betekent niet dat je elke dag intensief moet sporten. Je kan bewegen op je eigen manier en binnen je eigen mogelijkheden. Een wandeling met de hond of een stuk fietsen is al een hele stap om te beginnen met bewegen.

Wil je wel graag blijven sporten dan zijn er een aantal sporten die zeker geschikt zijn voor mensen met artrose. Hierbij kun je denken aan rustige sporten, zoals yoga, zwemmen, Nordic Walking en Tai Chi. Het zijn rustige sporten die niet prestatiegericht zijn. Doordat er geen prestatiedruk op deze sporten zit, zijn ze voor veel mensen fijn en kan iedereen het op zijn/haar eigen tempo doen.

Ook zijn er bepaalde oefeningen die je kunt doen bij artrose. Deze oefeningen kan je zelf, of onder begeleiding van een fysiotherapeut, uitvoeren. Knie oefeningen kunnen bij artrose helpen de spieren om het gewricht sterker te maken.

Genoeg is genoeg

Het is natuurlijk goed om genoeg te bewegen, maar wanneer je te intensief beweegt kan het zo zijn dat jouw lichaam het niet meer aan kan en dat de pijn een stijfheid alleen maar erger worden. Als je extra pijn voelt, moet je dus ook niet door gaan en gewoon naar je lichaam luisteren.

Andere dingen die helpen tegen artrose

Goed bewegen is belangrijk om artrose te voorkomen en te verminderen. Wanneer je last hebt van artrose is er geen medicatie die de artrose kan weghalen. Wel kan je de ontsteking in het gewricht verminderen door ontstekingsremmers te gebruiken. Dit kan met de traditionele ontstekingsremmers of met natuurlijke ingrediënten, zoals groenlipmossel. Natuurlijke ingrediënten hebben als voordeel dat ze geen nare bijeffecten hebben die sommige traditionele ontstekingsremmers wel hebben.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Je verslaving verslaan

Door Redactie

Hoe bespaar je tijd ’s ochtends?

Door Redactie

Hoe revalideer je van een knieoperatie?

Door Redactie

Waarom een koolhydraatarm ontbijt?

Door Redactie

Reageer op dit bericht