Waarom een koolhydraatarm ontbijt?

post afbeelding

Als je voor een koolhydraatarm dieet gaat, is een Low-Carb ontbijt eigenlijk een must. Een dieet op basis van weinig koolhydraten is er op gebaseerd dat jij de energie die je lichaam uit koolhydraten haalt ten dele gaat vervangen door eiwitten. Per saldo moet je per dag minder energie binnen krijgen dan bij je oude voedingspatroon.

Daarbij is het om af te vallen tot je streefgewicht noodzakelijk om meer energie te verbruiken dan tot je te nemen via de voeding. Extra bewegen is dan uiteraard een goed idee. Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder, maar ook meer. Veel groente hoort er altijd bij en voeding met eiwitten geeft een meer gevuld gevoel dan koolhydraten. Je hebt dan ook minder snel trek. Een koolhydraatarm ontbijt is dan ook een mooie start van de dag.

Hoe stel je een koolhydraatarm ontbijt samen?

Bij een koolhydraatarm dieet mag je dagelijks tussen de 50 en 130 gram koolhydraten gebruiken. Onder de 50 gram per dag spreek je over een keto-dieet. Producten die weinig of geen koolhydraten bevatten zijn:

  • Groenten
  • Eieren
  • Zuivel
  • Noten en zaden
  • Vis / vlees / vleesvervangers
  • Water, koffie en thee zonder suiker

Met dat rijtje moet het beslist niet moeilijk zijn om een ideaal ontbijtje samen te stellen. War dacht je van een lekkere kom yoghurt (zonder suiker) met noten en zaden? Uiteraard kan je ook een heerlijke groenteomelet maken. Hou je van een stevig ontbijt kan je ook kiezen voor vlees en vis. Hou rekening met het feit dat je niet te veel calorieën mag gebruiken gedurende de dag. Tellen van de calorieën is in ieder dieet een goede en noodzakelijke gewoonte.

Waar moet je extra op letten bij een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten zijn er in drie vormen:

1. Onverteerbare koolhydraten  

Dit zijn met name de vezels en wat andere stoffen zoals polyolen. Die passeren het darmkanaal zonder dat ze worden omgezet in energie. Ze zijn echter wel van belang voor een goede spijsvertering en een gezonde darm flora.

2. Langzame koolhydraten

Dit zijn de meer complexe stoffen die langzaam en geleidelijk worden afgebroken in het spijsverteringssysteem. Hierdoor wordt de energie ook meer regelmatig verdeeld en is deze soort koolhydraten gezonder dan de snelle soort. Zetmeel zoals in peulvruchten behoren tot de langzame koolhydraten.

3. Snelle koolhydraten

Deze worden zoals de naam aangeeft snel verwerkt in het darmstelsel. Hierdoor wordt  er in korte tijd veel bloedsuiker aangemaakt, terwijl het voor de energievoorziening vaak overbodig is. Daarna daalt het bloedsuikerpeil ook weer snel en krijg je weer snel trek. Snelle koolhydraten zitten in alle producten met veel suiker.

Hulp bij een koolhydraatarm dieet

Wil je zeker weten dat je per dag precies de juiste hoeveelheid koolhydraat, eiwit en ver binnenkrijgt? Er zijn goede Low-Carb producten in de handel waardoor je zeker weet dat je het dieet kan volgen. Let daarbij altijd wel goed op de gebruiksaanwijzing en let op de periode van gebruik. Wist je dat een koolhydraatarm dieet als relatief eenvoudig vol te houden geldt? 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waarom kip perfect past bij een gezonde voeding

Door Redactie

Afvallen door anders te eten

Door Redactie

Moderne sporten die gezond zijn

Door Redactie

Waar let je op als je een zorgverzekering kiest?

Door Redactie

Reageer op dit bericht