Waarom is wandelen gezond?

post afbeelding

Of je nu een enthousiaste wandelaar bent of net begint met het ontdekken van de geneugten van een wandeling in de natuur, één ding is zeker: wandelen is niet alleen een geweldige manier om van de buitenlucht te genieten, maar het biedt ook talloze voordelen voor je fysieke, mentale en emotionele welzijn.

Of je nu kiest voor een ontspannen wandeling in het park, een uitdagende wandeling in de bergen of een dagelijkse wandeling naar je werk, elke stap brengt je dichter bij een gezonder, gelukkiger leven. Maar waarom is wandelen gezond? Wij leggen het je uit!

Wat maakt wandelen gezond?

Wandelen biedt talrijke gezondheidsvoordelen die zowel je fysieke als mentale welzijn ten goede komen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die wandelen tot een gezonde activiteit maken:

 1. Cardiovasculaire gezondheid: Regelmatig wandelen verbetert de conditie van je hart en bloedvaten. Het verhoogt de hartslag, waardoor het bloed efficiënter door je lichaam wordt gepompt. Dit versterkt je cardiovasculaire systeem en vermindert het risico op hartaandoeningen, beroertes en hoge bloeddruk.
 1. Gewichtsverlies en beheer: Wandelen kan helpen bij gewichtsverlies en het behoud van een gezond gewicht. Het verbrandt calorieën, verhoogt de stofwisseling en bevordert de vetverbranding. Door regelmatig te wandelen, kun je overtollig lichaamsvet verminderen en je spiermassa vergroten.
 1. Spierkracht en uithoudingsvermogen: Wandelen is een vorm van lichaamsbeweging die de spieren in je benen, billen, buik en rug versterkt. Het verbetert de spierkracht, het uithoudingsvermogen en de flexibiliteit. Bovendien kan wandelen helpen bij het verbeteren van de botdichtheid, waardoor het risico op osteoporose wordt verminderd.
 1. Gewrichts Gezondheid: In tegenstelling tot sommige andere vormen van lichaamsbeweging, is wandelen doorgaans licht voor de gewrichten, waardoor het een ideale optie is voor mensen met gewrichtsproblemen of ouderen. Het helpt bij het bevorderen van de circulatie rondom de gewrichten, vermindert ontstekingen en kan de pijn en stijfheid verminderen die geassocieerd worden met artritis.
 1. Versterking van het immuunsysteem: Regelmatig wandelen kan je immuunsysteem versterken en je helpen om ziektes te bestrijden. Het verhoogt de bloedcirculatie, waardoor witte bloedcellen beter worden verspreid om infecties en ziekteverwekkers te bestrijden. Bovendien kan matige lichaamsbeweging zoals wandelen ontstekingen verminderen en de werking van het immuunsysteem stimuleren.
 1. Mentale en emotionele welzijn: Wandelen heeft positieve effecten op je mentale gezondheid en welzijn. Het kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Tijdens het wandelen maakt je lichaam endorfines vrij, ook wel bekend als “gelukshormonen”, die je stemming verbeteren en een gevoel van welzijn bevorderen. Bovendien kan wandelen in de natuur je stressniveaus verder verlagen en je een gevoel van rust en verbondenheid met de natuur geven.

Hoeveel km per dag wandelen is gezond?

De aanbevolen hoeveelheid dagelijkse wandelingen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, fitheidsniveau, gezondheidstoestand en individuele doelen. Over het algemeen wordt gesteld dat het streven naar minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag, zoals wandelen, gunstig is voor de gezondheid.

Wat betreft het aantal kilometers per dag dat je zou moeten wandelen, is er geen vaste maatstaf. Het hangt af van je eigen fysieke capaciteiten en doelstellingen. Als je net begint met wandelen, is het raadzaam om rustig aan te beginnen en geleidelijk je afstand en intensiteit te verhogen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met dagelijks 1-2 kilometer wandelen en dit langzaam opbouwen tot 5-10 kilometer of meer, indien je daartoe in staat bent.

Veel mensen streven naar 10.000 stappen per dag als een algemene richtlijn voor een actieve levensstijl. Dit komt neer op ongeveer 7-8 kilometer, afhankelijk van de staplengte. Het bereiken van dit aantal stappen kan echter voor sommige mensen uitdagend zijn, vooral als ze een zittende levensstijl hebben. Het belangrijkste is om realistische doelen te stellen die passen bij je eigen situatie en geleidelijk je activiteitenniveau te verhogen.

Als je specifieke gezondheidsdoelen hebt, zoals gewichtsverlies, het verbeteren van je conditie of het verminderen van het risico op bepaalde aandoeningen, kan het raadzaam zijn om advies in te winnen bij een medische professional of een gecertificeerde trainer. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd trainingsprogramma en je begeleiden bij het bepalen van de ideale afstand en intensiteit van je dagelijkse wandelingen.

Onthoud dat consistentie belangrijker is dan de exacte afstand. Het is beter om regelmatig te wandelen, zelfs als het maar een korte afstand is, dan af en toe lange wandelingen te maken. Luister naar je lichaam, bouw het langzaam op en geniet van de voordelen van het wandelen voor je algehele gezondheid en welzijn.

Voeding om nog effectiever te kunnen wandelen

Om nog effectiever te kunnen wandelen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je voeding. Hier zijn enkele voedingstips die je kunnen helpen je wandelprestaties te verbeteren:

 1. Koolhydraten: Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstofbron tijdens het wandelen. Zorg ervoor dat je voldoende complexe koolhydraten consumeert, zoals volkoren granen, bruine rijst, quinoa en groenten. Deze leveren langdurige energie en helpen je prestaties op peil te houden.
 1. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor het herstel en de opbouw van spieren. Inclusief magere eiwitbronnen in je maaltijden, zoals mager vlees, vis, eieren, bonen, linzen en noten, kan helpen bij het herstel van spierschade na een wandeling en het bevorderen van spierkracht.
 1. Vezelrijke voeding: Vezels helpen bij het handhaven van een gezonde spijsvertering en kunnen bijdragen aan een langduriger verzadigingsgevoel. Kies voor volkoren producten, groenten, fruit, peulvruchten en noten om voldoende vezels binnen te krijgen.
 1. Voldoende vocht: Hydratatie is van cruciaal belang tijdens het wandelen. Drink voldoende water voor, tijdens en na je wandeling om uitdroging te voorkomen. Als je langere afstanden wandelt of in warme omstandigheden, overweeg dan om een sportdrank met elektrolyten te gebruiken om je vocht- en mineralenbalans aan te vullen.
 1. Gezonde vetten: Gezonde vetten, zoals die in avocado’s, olijfolie, noten en zaden, kunnen je langdurig energie geven en helpen bij de opname van in vet oplosbare vitaminen. Matig gebruik van deze voedingsmiddelen kan bijdragen aan een evenwichtige voeding.
 1. Snacks voor onderweg: Als je langere wandelingen maakt, kun je kiezen voor draagbare, energierijke snacks zoals noten, gedroogd fruit, energierepen of banaan. Deze snacks kunnen je een energieboost geven en helpen om vermoeidheid tijdens de wandeling te voorkomen.

Organiseer je wandelingen voor een groep? Dan kun je hen ook voeding aanbieden, wat bijdraagt aan een nog gezondere wondeling. Zo kun je jouw eigen private label voeding laten ontwikkelen bij een voedselfabriek of food product ontwikkelaar. Naast dat je zo meer waarde biedt voor de wandelaars kan een bedrukte verpakking ook je naamsbekendheid verbeteren.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht