Waarom je ECHT moet stoppen met roken

post afbeelding

Iedere roker is op de hoogte van de gevaren, maar ondanks dat roken we stevig door. Anti-rook campagnes hebben de laatste jaren een groot effect gehad. Echter nog steeds steekt 25 procent van de Nederlanders dagelijks een sigaret op. Roken is gezellig, het zorgt voor ontspanning en verminderd stres; veel gehoorde excuses, maar niet bevorderlijk voor je gezondheid.

In dit artikel geef ik een aantal overtuigende argumenten waarom stoppen met roken ECHT belangrijk is.

Roken ontstresst niet, het wekt stress op

Veel rokers zijn van mening dat roken stress-verminderend werkt, helaas is het tegendeel waar. De nicotine zorgt er namelijk voor dat je hartslag toeneemt waardoor de bloeddruk stijgt. Dit kan stress tot gevolg hebben. Rokers voelen zich vaak schuldig omdat er veel geld uit gaat aan sigaretten en het erg ongezond is. Mede hierdoor kan roken stress opwekken, want men heeft gevoel zich niet verantwoord op te stellen ten opzichte van naasten.

Wat dan wel?
Wanneer je in een stressvolle periode zit, kies er dan voor om meer te bewegen want sporten vermindert stress op een natuurlijke en gezonde manier. Je merkt dat je veel rustiger en ontspannen na wat lichaamsbeweging. Dit komt omdat je lichaam endorfine aanmaakt, een stof die een gelukkig gevoel veroorzaakt.

Roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten

Doordat roken ervoor zorgt dat de bloedvaten vernauwen is de kans op een hoge bloeddruk. De nicotine maakt de binnenkant van de bloedvaten ruw, je lichaam creëert een soort korstje en je vaten vernauwen. De kans dat je hart en/of hersenen minder zuurstof krijgen neemt dan toe.

Hart
Indien je hart minder zuurstof krijgt, herken je dat aan pijn op je borst. Wanneer er op een gegeven moment helemaal geen zuurstof meer bij het hart komt, ontstaat er een hartaanval.

Hersenen
Door vernauwing van de bloedvaten neemt ook de kans op een beroerte toen. De hersenen krijgen door een vernauwing geen zuurstof. Bij een te grote druk op de vaten kan in de hersenen een bloedvat knappen met een hersenbloeding als gevolg.

Niet-rokers krijgen korting

Dat stoppen met roken veel geld bespaart, is algemeen bekend. Een gemiddelde roker kan op jaarbasis zomaar vijf duizend euro besparen door te stoppen. Daarnaast wordt een gezonde levensstijl door diverse verzekeringsmaatschappijen beloond. Zoals levensverzekeraars, die niet-rokers een korting op de maandelijkse premie geven. Een goed initiatief want uit onderzoek is gebleken dat het belonen van de niet-roker, 55 procent van de wel-rokers overhaalt om te stoppen. Een voordeel voor je portemonnee en je gezondheid.

Roken heeft invloed op de vruchtbaarheid

Je wilt graag een kindje, maar het lukt niet. Rook je? Dan is er een kans dat het hiermee te maken heeft. Roken beïnvloedt de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Ook wordt over roken en zwangerschap vaak nog te licht gedacht. Als je zwanger bent en je rookt, dan kan het zijn dat je kindje minder snel groeit en het een ontwikkelingsachterstand ontwikkelt. Ook is de kans op een miskraam groter. Kinderen van ouders die rookten tijdens de zwangerschap hebben grote kans op gedragsproblemen.

Enkele praktische tips

Ben je nog niet over de streep? Misschien is het verstandig om juist niet op 1 januari te stoppen, maar een bepaalde dag die voor jou belangrijk is. Het slechtste besluit is om te blijven roken en je tegelijkertijd schuldig te voelen. Stop je met roken en wil je het volhouden? Gun jezelf dan regelmatig een kleine beloning!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht

  1. Bedankt, ik had dit nodig voor een ding bij biologie.

    Huib 16-10-2017 16:16

Reacties zijn gesloten.