Waarom ketose niet alleen goed is voor afvallen

post afbeelding

Ketose, dit is de medische omschrijving dat je lichaam overgestapt is naar vetbranding voor energie. Voor de gemiddelde Nederlander die al diverse diëten geprobeerd heeft, klinkt dit als muziek in de oren. Ketose is een metabolische staat dat veel voordelen biedt voor de gezondheid, waaronder gewichtsverlies.

Onderzoeken tonen aan dat het gewichtsverlies tijdens ketose veel groter is dan bij een dieet met weinig vetten. Dit komt doordat je lichaam tijdens ketose bijna alleen maar vetten gebruikt, uit de voeding maar ook de vetten op je lichaam.

Verbeter je gezondheid

Ketose kan ook verschillende gezondheidsproblemen verbeteren. Oorspronkelijk was het ketose dieet ontwikkeld als alternatieve behandeling van epilepsie. Pas jaren latere kwam men erachter dat ketose voor nog meer doeleinden gebruikt kan worden. Tot op dit moment zijn er onderzoeken waarin ketose als bestrijding van symptomen getest wordt of als alternatieve behandeling. Eén van de laatste onderzoeken naar ketose laat positieve resultaten zien alternatieve behandeling gebruikt voor kinderen met autisme 1. Allerlei problemen die gekoppeld zijn aan het bloedsuikergehalte kunnen verbeteren door het dieet met ketose. Dit zijn gezondheidsproblemen zoals:

  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterol of triglyceriden
  • Diabetes

Ketose kan bij deze problemen helpen door het bloedsuikergehalte te stabiliseren. Dit is het gevolg van minder koolhydraten waardoor er minder glucose in het lichaam aanwezig is. Normaal gesproken eet je koolhydraten, dit wordt omgezet naar glucose en komt in het bloed terecht. De alvleesklier maakt vervolgens insuline aan om de glucose naar de cellen te transporteren waar het voor energie gebruikt kan worden. Als alle glucose gebruikt is en alle voorraden vol zitten dan wordt de overbodige glucose omgezet naar glycogeen dat in de lever en spiercellen opgeslagen wordt. Als dit niet voldoende is dan wordt de overbodige glucose opgeslagen als vet. Als je in ketose bent dan gebeurt dit niet.

Wat anders is bij ketose

Als je in ketose bent dan is er geen glucose dat het lichaam kan gebruiken. Het bloedsuikergehalte blijft laag, insuline hoeft niet in dezelfde mate geproduceerd te worden en je lichaam zoekt naar een manier om toch energie te produceren. Dit doet het met behulp van vetten in een proces dat beta-oxidatie wordt genoemd. Tijdens dit proces verbruikt je lichaam de vetten uit de voeding maar ook vetten die opgeslagen zijn. De glucosevoorraden in het lichaam worden alleen gebruikt voor noodgevallen. Eén van de producten die tijdens het vetverbrandingsproces aangemaakt worden zijn ketonen. Je lichaam maakt ketonen aan omdat deze, in tegenstelling tot vetten, de bloed-hersenbarrière kunnen passeren. Op deze manier worden de hersenen van energie voorzien als er geen glucose voorhanden is.

Hoe raak je in ketose?

Om in ketose te raken volg je een uniek dieet dat tegen de traditionele denkwijze van velen ingaat. In plaats van weinig vet eten om gewicht te verliezen eet je juist meer vet, veel meer vet. Terwijl nog steeds veel mensen ervan overtuigd zijn dat veel vet eten juist slecht is laten de resultaten van tientallen onderzoeken naar ketose wat anders zien. Het dieet met een groot aandeel vetten, gematigd aantal eiwitten en een minimaal aantal koolhydraten is dé keuze van de diëter anno nu.

Minder koolhydraten, veel minder

Een ketose dieet heeft het belangrijke kenmerk dat de koolhydraten sterk verminderd worden. In de praktijk betekent dit minder dan 50 gram koolhydraten per dag, soms zelfs minder dan 20 gram dagelijks. In vergelijking met een normaal dieet is dit slechts een fractie van wat de gemiddelde Nederlander dagelijks naar binnen werkt. Het is niet vreemd dat iemand meer dan 200 gram koolhydraten per dag eet. Er zijn zelfs veel Nederlanders die het dubbele aantal koolhydraten per dag eten. Vergelijk dit met het ketose dieet waarbij koolhydraten volledig vermeden worden.

Gematigd aantal eiwitten

Terwijl de koolhydraten gereduceerd worden neemt de verhouding van de eiwitten en vetten toe. Het is echter geen proteïne dieet; daarvoor krijg je niet genoeg eiwitten binnen. Met ongeveer 1.2 tot 1.5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht en vrijwel geen koolhydraten bestaat het grootste deel van je voeding uit vetten. De eiwitten worden vooral in het begin gematigd. Dit heeft als reden dat eiwitten ook tot glucose omgezet kunnen worden in het lichaam. Het effect van minder koolhydraten eten komt hierdoor niet volledig tot het recht.

Meer vetten, veel meer

Zoals gezegd eet je meer vetten. Waarschijnlijk heb je nog nooit zoveel vetten op een dag gegeten. Als je het goed doet bestaat meer dan 80 procent van de voeding in calorieën uit vetten. Tenminste, in het begin. Als je eenmaal goed op weg bent dan kun je dit verlagen naar 65 procent en de eiwitten licht verhogen.

Het lijkt makkelijk maar dat is het niet. Je lichaam is niet gewend om ketonen te gebruiken voor energie. Het gevolg is dat je je tijdelijk slecht kunt voelen, energieloos en vermoeid. Dit wordt ook wel de ketogriep genoemd. Zodra je deze periode achter de rug hebt dan is het goed te doen volgens de meeste mensen die dit hebben doorstaan.

Bronnen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408485/
http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n8/full/ejcn2013116a.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3707416/
https://www.ketogeendieet.net/onderzoeken/
http://ajcn.nutrition.org/content/83/5/1055.full
https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-1-2


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Gemakkelijk gezonder leven? Zo doe je dat!

Door Gast Blogger

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Afvallen zonder dieet? Jazeker!

Door Gast Blogger

Mooie billen? Ga wielrennen!

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht