Waarom kip perfect past bij een gezonde voeding

post afbeelding

We gaan steeds minder vlees eten. Dat is goed voor het milieu en voor onze gezondheid. Maar als we dan vlees eten, waar kun je dan het beste voor kiezen? Je eet misschien graag een biefstukje of een varkensrollade, maar er is een gezondere keuze: kip. Kip is het beste vlees dat je kunt kiezen. Maar waarom is kip dan een gezonde keuze? Hieronder lees je waarom je beter kip kunt eten dan bijvoorbeeld rundvlees of varkensvlees.

1. Kip bevat veel eiwitten.

In een portie van 100 gram kip, zit zo’n 27 gram eiwit. Wellicht ken je eiwitten beter onder de term proteïnen. Vooral sporters zijn hier vaak erg mee bezig, omdat proteïnen ervoor zorgen dat de eiwitten van je lichaamscellen hersteld of vernieuwd worden. Geen wonder dat eiwitten ook wel de bouwstenen van je lichaam genoemd worden. Je krijgt er meer energie van.

2. Kip bevat bijna geen vet.

Wanneer je kiest voor dijenvlees, dan bevat kip inderdaad een beetje vet, maar zeker kipfilet is een behoorlijk mager stukje vlees. Wanneer je kiest voor kip zonder vel, zal je vrijwel geen dierlijke vetten binnenkrijgen en dat is natuurlijk een voordeel. Bovendien is het vet in kip veel minder verzadigd dan het vet in bijvoorbeeld rundvlees. Om je stukje kip echt gezond te laten zijn, is de bereiding natuurlijk ook belangrijk. Wanneer je kip grilt, dan gebruik je daarvoor veel minder vet dan wanneer je kip frituurt. Ook vleeswaren van kip zijn bijvoorbeeld vetter dan een stukje kipfilet.

3. Kip bevat vitamine B6 en vitamine B12.

Vitamine B6 is de vitamine die ondersteunt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Het zorgt voor een goede werking van je immuunsysteem en dat is natuurlijk het hele jaar door belangrijk. Ook vitamine B12 moeten we voldoende binnen krijgen. Een groot probleem bij vegetariërs is dat zij vaak last krijgen van een vitamine B12-tekort. Dit zorgt weer voor allerlei klachten als vermoeidheid, haaruitval, tintelende armen en benen, duizeligheid en ga zo maar door. In 100 gram kip zit ongeveer 0,43 mg vitamine B12. Het is daarmee een van de krachtigste voedingsmiddelen bij een vitamine B12-tekort. Bovendien worden vitaminen uit natuurlijke voedingsproducten vaak gemakkelijker opgenomen dan vitaminen uit supplementen. Andere voedingsmiddelen die vitamine B12 bevatten zijn bijvoorbeeld eieren en tofu.

4. Kip bevat veel vitamine A.

Vitamine A is een beetje een ondergesneeuwd kindje als het om vitamines gaat. Je hoort vaak over vitamine B, C en D, maar heel weinig over vitamine A. Terwijl het juist een belangrijke vitamine is voor het functioneren van ons lichaam. Vitamine A zorgt er bijvoorbeeld voor dat we goed in het donker kunnen zien. Bovendien is vitamine A een belangrijke vitamine voor een gezonde huid. Daar mag je beslist geen tekort aan hebben dus.

5. Kip bevat ijzer.

We hebben eigenlijk allemaal wel eens bloedarmoede gehad. Dan voel je je moe en futloos. Wanneer je erg last van bloedarmoede hebt, kun je zelfs duizelig worden en flauwvallen. IJzer is eigenlijk het belangrijkste ‘ingrediënt’ tegen bloedarmoede. En laat dat nu net in kip zitten!

Na al die positieve punten over kip, krijg je toch zin in een lekker gerecht met kip? Dit restaurant in Leidsche Rijn heeft zich helemaal gespecialiseerd in kipgerechten. Waar wacht je nog op?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht