Waarom mopperen we eigenlijk?

post afbeelding

Iedereen zegt dat we het goed kunnen, mopperen. En er zijn ook nogal wat mensen die zeggen, mensen mopperen zoveel. Zij realiseren zich niet dat ze dan zelf ook mopperen als ze dat zeggen, toch?

Wat is nou eigenlijk het nut van mopperen. Mopper jij graag? Mopper je veel? Wat vind je ervan als anderen mopperen?

Moppen: lol maken

Mopperen is afgeleid van het woord moppen, grimassen maken. Dat is natuurlijk heel grappig, want veel mensen zien mopperen als het tegenover gesteld van lol hebben, moppen tappen enzovoort.

Nut van mopperen

Even goed mopperen kan best wel opluchten. Maar wat is nou nut? Ik heb zelf eens in mijn netwerk rond gevraagd. Wat ik een bijzondere uit komst vond, is dat ongeveer 75% van de ondervraagde bijna elke week, meerdere keren flink moppert maar 80% vindt het niet fijn als anderen in hun omgeving mopperen. Teveel negativiteit is het meest voorkomende antwoord daarbij.

Durven uiten

Maar wat er ook genoemd wordt en wat ik heel mooi vond, is dat mensen het fijn vinden als mensen mopperen, dan durft diegene zich te uiten. Even stoom afblazen is lekker en het kan opluchten. “Als men er maar niet in blijft hangen.” Wat helemaal mooi is, dat 78% zegt dat ze ook lachen tijdens het mopperen. Hoe vaak lach jij tijdens het mopperen?

Mijn advies: ga eens bewust mopperen

Ik heb nu een aantal keer met groepen een workshop gedaan over mopperen. Het blijkt een interessant onderwerp om bij stil te staan en bewust te ervaren wat het met je doet. Mopperen over onderwerpen van anderen, stil staan bij wat je ervan vindt en wat het jezelf brengt. Met diverse oefeningen kaarten we negatieve en positieven kanten aan van mopperen.

Probeer het eens een keer uit. Ga met een collega, vriend of vriendin even bewust mopperen. En mopper ook over onderwerpen waar je normaal nooit over zou mopperen. Dat vergroot weer je creativiteit. Het kan opluchten, het kan heel veel lol brengen en leiden tot goede gesprekken over persoonlijke dingen en over het mooie en mindere mooie van het leven.


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht