Waarom trouwe viervoeters gezond voor je zijn?

post afbeelding

Ruim 5 maanden geniet ik van Bon, een 13 jarige kruising tussen een Boxer en een Rhodesian Ridgeback. En aantal weken geleden had ik er voor een week een logé bij, de 13-jarige viervoeter Balou, een labrador. Ik voelde me net Cesar Milan als ik met hun een rondje ging wandelen. De enige overeenkomst is echter de beginletter van onze voornaam…

Nee hoor, alle gekheid op een stokje, de beide dames luisterden prima. Echter, Balou kampt met overgewicht en een ietwat pijnlijke heup, waardoor ze het wat langzamer aan moet doen. En Bon is nog erg monter, wil graag loslopen en lange stukken wandelen. Als we dan stil staan, omdat Balou aan het snuffelen is, zie je Bon dan ook zo uit haar ogen kijken ‘oh, schiet eens op Balou, want ik wil  heerlijk rennen. En in het water.’

Tja, en dan kan ik alleen maar reflecteren!

Op zoek gaan naar mijn eigen gedachten en overtuigingen…

Want dit zegt natuurlijk alles over mijzelf!

Wist je dat trouwe viervoeters heel gezond voor je zijn? Ik geef je 5 redenen waarom huisdieren zo gezond voor je zijn.

5 redenen waarom huisdieren heel gezond voor je zijn 

1.   Meer sociale contacten

Bon en Balou zorgen niet alleen voor gezelligheid in huis, maar ook op straat. Ik heb meer aanspraak dan wanneer ik in mijn eentje buiten loop. Soms willen mensen Bon en Balou aaien, of willen ze weten wat voor hond(en) het is/zijn.

2.   Minder stress

Een huisdier aaien zorgt voor een gevoel van vriendschap, intimiteit en zekerheid. Het werkt zo ontspannend, dat de stresshormonen in je lichaam afnemen. Ze vestigen de aandacht op zich en zorgen daarmee voor afleiding, je bent mindfull bezig. Daarnaast zorgt een dier in huis voor minder stress en angst.

3.   Meer beweging

Een hond stimuleert je om te bewegen. Want: zin of geen zin, ik mag met Bon en Balou iedere dag (minimaal 3x) een rondje lopen, door weer en wind. En dat is goed voor mijn conditie, spieropbouw, en hart- en bloedvaten.

4.   Goede ‘gesprekspartner’

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de huisdierbezitters tegen hun huisdier praat. Een huisdier praat zonder je een weerwoord te geven. Het leeft met je mee, voelt dingen aan en accepteert je zoals je bent. Wist je dat: eigenaren van een huisdier de relatie met hun trouwe viervoeter met een 8,5 waarderen, terwijl de relatie met hun partner een 7,8 krijgt.

5.   Gezond knuffelhormoon

Bij het knuffelen van je huisdier, komt het rustgevende hormoon oxytocine vrij. Mensen produceren deze knuffelhormonen wanneer ze aandacht, liefde en warmte krijgen. Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. Bij zowel mannen als vrouwen komt dit hormoon vrij bij prettig huidcontact, zoals bijvoorbeeld bij massage. Oxytocine verlaagt de bloeddruk en de hartslag. Maar wist je dat oxytocine ook een sneller gevoel van verzadiging geeft als je eet?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Beginnen met sporten: leuk en langzaam

Door Jolanda Hamers

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht