Waarom wielrennen je gezondheid verbeterd?

post afbeelding

Steeds meer mensen in Nederland krijgen overgewicht en leven ongezonder. Maar door de fiets te pakken ben je vaker actief en gezond bezig. Je kunt de fiets naar het werk pakken, maar ook ervoor kiezen om te gaan wielrennen. In dit artikel lees je hoe wielrennen je gezondheid kan verbeteren.

Wielrennen heeft positieve effecten voor je lichaam

Sporten heeft in het algemeen een positief effect op je lichaam. De positieve effecten van regelmatig sporten zijn bijvoorbeeld: je hart wordt sterker, je longen worden effectiever, je weerstand wordt beter en je verliest gewicht. Vrijwel iedereen weet de positieve effecten van sporten voor het lichaam. Bij wielrennen is er nog een extra voordeel. Van wielrennen krijg je namelijk sterke beenspieren. Wielrennen doe je namelijk vooral met je benen, waardoor spiervezels en kleine bloedvaten worden aangemaakt. Dit heeft als effect dat spieren efficiënter werken en je gespierde en strakke benen krijgt.

Wielrennen heeft positieve effecten op de aanmaak van vitamine D

Vitamine D heb je nodig om calcium uit je voeding op te nemen, wat er weer voor zorgt dat je sterke spieren, tanden en botten houdt. Vitamine D haal je uit zonlicht en maakt je lichaam zelf aan. Om deze vitamine aan te maken moet je natuurlijk naar buiten en dat is nu net de plek waar je bent tijdens het wielrennen. Een positief effect van wielrennen is daarom ook de aanmaak van vitamine D.

Wielrennen heeft positieve effecten op je mentale gezondheid

Wielrennen heeft niet alleen een positief effect op het lichaam, maar wielrennen is ook gezond voor je mentale gezondheid. Buiten wielrennen zorgt voor een frisse buitenlucht, een mooie omgeving en minder afleiding, hierdoor krijg je rust in je hoofd. De rust en ontspanning in je hoofd zorgt ervoor dat je mentale gezondheid verbeterd.

Beginnen met wielrennen

Klinken deze voordelen je als muziek in de oren en wil je beginnen met wielrennen? Dan heb je natuurlijk een fiets nodig. Dit kan een hoge investering zijn. Hoewel wielrennen een hogere investering kan zijn in vergelijking met andere sporten zoals hardlopen, is het wel beter voor je lichaam qua belasting. Hardlopen is bijvoorbeeld erg belastend voor je spieren, omdat je tijdens de landing namelijk 2 tot 3 keer je eigen lichaamsgewicht opvangt. Als je zeker weet dat je wil gaan wielrennen is de investering in een goede fiets het absoluut waar. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Dan kun je eerst kijken of je een fiets kunt lenen.

Daarnaast is het natuurlijk verstandig om een fietsbroek en een helm te dragen om vervelende pijntjes te voorkomen en je hoofd te beschermen. Ook zijn er natuurlijk allerlei fietskleding en -accessoires die bijdragen aan een betere fietsprestatie zoals: een speciaal shirt, handschoenen en een sportbril. Heb je alles aangeschaft? Dan is het tijd om te beginnen met wielrennen, want zoals je gelezen hebt, is het erg goed voor lichaam en geest.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht