Waarom wij vrouwen altijd onzeker zijn

post afbeelding

In mijn psychologiepraktijk zie ik veel vrouwen. Vrouwen van allerlei leeftijden, studenten, getrouwde vrouwen, moeders, vrouwen met hele verschillende levens en achtergronden. Maar een van dingen die zij gemeen hebben is onzekerheid. En dan met name over hun prestaties.

Hardnekkig schuldgevoel

Of ze nu studeren, werken of thuis een gezin runnen, heel vaak, ja zelfs bijna altijd is er een interne strijd gaande tussen alles wat ze willen doen, van zichzelf zouden moeten doen en kunnen en tussen wat daar in de praktijk van terecht komt. Sec gekeken doen deze vrouwen het allemaal best goed. Ze studeren, werken, zorgen voor kinderen, soms ook nog voor hun ouders. En toch blijft daar dat hardnekkige schuldgevoel, de stress, de spanning en het gepieker.

We willen beter, groter, sneller

Je zou kunnen hypothetiseren dat de maatschappij steeds sneller wordt, steeds jachtiger, dat er meer van ons verwacht wordt. Zo verbaast met mij dat middelbare scholieren tegenwoordig bijna allemaal een bijbaan hebben, studenten massaal op buitenlandstage gaan en moeders allemaal werken maar daarnaast ook nog luizen kammen, knutselen en hun kroost van hot naar her reizen.

Bedriegerssyndroom

Maar een andere mogelijke verklaring vond ik in een artikel dat ik laatst las over het zogenaamde ‘bedriegerssyndroom’. Wat inhoudt dat je het idee hebt dat je elk moment door de mand kan vallen, ‘maar wat doet’ of per toeval op je functie terecht bent gekomen. Dit ‘syndroom’ schijnt meer bij mannen dan vrouwen voor te komen en kenmerkt zich door bovenstaand beschreven perfectionisme.

Boek je succes maar blijf je onzeker?

Een eye-opener vond ik het om te lezen over dit syndroom dat weliswaar niet een officiële diagnose is, maar waarin veel vrouwen zich zullen herkennen. Herken jij je erin dat je goede cijfers haalt of je werk goed doet, maar toch onzeker blijft? Je blijft piekeren over hoe je dingen beter of anders wilt doen en opziet tegen nieuwe dingen? Ontspannen moeilijk is en je jezelf voortdurend vergelijkt met anderen?

Een coach of therapeut kan je helpen je hiervan bewuster te worden, je leren te focussen op je successen en leren accepteren dat je niet alles tegelijk kunt bereiken.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Top 5 onzekerheden van de vrouw

Door Gast Blogger

De lustopwekkende pil voor vrouwen komt eraan

Door Redactie GezondTotaal

Seks: Verschil tussen man en vrouw?

Door Yvonne van Baardwijk

Ja mannen, vrouwen doen óók aan sport!

Door Dorien Dek

Reageer op dit bericht