Waarop let je bij de keuze voor geschikte hardloopschoenen?

post afbeelding

Dat hardlopen gezond is weten we allemaal. Daarnaast is hardlopen een van de meest toegankelijke sporten waarvoor je kunt kiezen. Het is een sport waar je zeer weinig materiaal voor nodig hebt. Met een paar geschikte hardloopschoenen kom je letterlijk al een heel eind. De keuze voor geschikte hardloopschoenen is wellicht de lastigste barrière die je moet nemen als je van plan bent om meer te bewegen. Een goede reden om je inzicht te geven in het veelzijdige aanbod van hardloopschoenen.

Gezondheidsvoordelen van hardlopen

Er zijn diverse gezondheidsvoordelen van het hardlopen te benoemen. Als je weet dat je door het hardlopen een scherper brein krijgt, minder kans hebt op ongeneeslijke ziektes, een lager risico hebt op diabetes en dat hardlopen zorgt voor een vertraging van het verouderingsproces, is de keuze om in beweging te komen snel gemaakt. Daarbij versterk je jouw gewrichten door het bewegen en verklein je de kans op overgewicht. Naast deze gezondheidsvoordelen is hardlopen ook een zeer toegankelijke sport. Een hardloopschema is zo gemaakt, iets wat overigens zeer aan te raden is voor beginnende hardlopers. Daarnaast is het aanbod in hardloopschoenen ook zeer groot maar hiervoor raden we je aan om naar een gespecialiseerde aanbieder te gaan. Er zit een groot verschil in het aanbod en het belang van goede hardloopschoenen is zeer groot.

Waarom is het belangrijk om goede hardloopschoenen te dragen?

We hebben het hierboven al aangegeven: het belang van goede hardloopschoenen is groot. Er zijn diverse gezondheidsvoordelen van hardlopen te benoemen maar deze voordelen creëer je door je lichaam wat meer dan gebruikelijk te belasten. Dit kan helemaal geen kwaad, mits je geen onnodige blessures oploopt. Dit soort blessures kunnen heel makkelijk ontstaan door het dragen van verkeerde hardloopschoenen. Om je een beeld te geven: je voeten moeten, bij iedere stap die je bij het hardlopen zet, wel 3 tot 4 keer je lichaamsgewicht moeten opvangen. We moeten hier wel iets van nuance in aanbrengen aangezien dit deels afhangt van je loopsnelheid. Het is hierbij wel goed om je te realiseren dat je voor het afleggen van een afstand van 10 KM ongeveer 9000 stappen zet. Als je dit weet, begrijp je direct het grote belang van het dragen van goede hardloopschoenen. Niet iedere loopschoen is immers geschikt voor deze zware en belangrijke taak!

Wat zijn goede hardloopschoenen?

Het bovenstaande roept de vraag op wat dan goede hardloopschoenen zijn. Of je nu een beginnende- of gevorderde hardloper bent, in dit geval moet je veel eisen aan je hardloopschoenen stellen. Goede hardloopschoenen ondersteunen je voeten bij het hardlopen. Daarnaast zorgt dit schoeisel voor de dempende werking, helpen bij het goed afrollen van je voet (beschikken dus over een flexibele zool) en geleiden je voet. Ook de materiaalkeuze is van groot belang bij het zoeken naar een paar goede hardloopschoenen. Het materiaal van deze schoen levert immers een belangrijke bijdrage aan een goed voetklimaat. Dit is belangrijk om blaren te voorkomen. Tot slot is het belangrijk om te weten dat geschikte hardloopschoenen waterdicht zijn maar wel een ventilerend vermogen hebben. 

Eisen met betrekking tot het comfort van geschikte hardloopschoen

Om op een prettige manier te kunnen sporten, is het van belang dat je schoenen goed zitten en je letterlijk goed passen. Je eisen met betrekking tot het comfort van geschikte hardloopschoen hebben dan vooral betrekking op de afwezigheid van drukpunten en wrijving. Dit betekent in de praktijk dat een goede hardloopschoen breed genoeg is maar dat je slechts een kleine ruimte over hebt als je in de schoen staat. Met betrekking tot de ruimte aan de voorzijde moet je een duimbreedte tussen je grote teen en de voorkant van je schoen over hebben. Geschikte hardloopschoenen omsluiten je hiel zonder te drukken of het ontstaan van wrijving omdat je hierdoor blaren kunt oplopen. 

Het beste moment om hardloopschoenen te passen

Wat veel mensen niet weten, is dat het eind van de dag het beste moment is om hardloopschoenen te passen. Je voeten zetten immers iets uit door het lopen. Daarnaast is het goed om te realiseren dat je spieren uiteraard iets vermoeider raken door het hardlopen waardoor deze wat verzwakken en je voetboog zal zakken. Hierdoor worden je voeten iets langer en breder. Je kunt dan ook als stelregel aanhouden dat je sportschoenen één maat groter moeten zijn dan je normale schoenmaat. Heb je de geschikte hardloopschoenen gevonden? Dan is het de hoogste tijd om in beweging te komen en je hardloopschema tevoorschijn te halen. Zoals je nu weet zijn er veel goede redenen om te gaan hardlopen.  


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Jezelf motiveren op weg naar stoppen met drugs

Door Redactie

Zo krijg je meer inzicht in je toekomst

Door Redactie

Spannende seksspeeltjes voor iedereen

Door Redactie

3 tips voor in de slaapkamer

Door Redactie

Reageer op dit bericht