Wat doet ’s avonds snacken met je lijn?

post afbeelding

’s Avonds eet ik meestal om een uur of half zeven. Daarna ruim ik de tafel af, pak ik de vaatwasser in en ga ik lekker zitten. Alle tijd voor mezelf. Rond negen uur krijg ik vaak trek. Geen grote honger, maar gewoon zin in een kleine snack.

Al langer vroeg ik me af of het kwaad kon dan nog iets te nemen, want je leest vaak dat eten na achten niet goed is voor de lijn.

Wel of niet ‘slecht’?

Net als veel andere vrouwen was ik ervan overtuigd dat je van late snacks dik wordt omdat de verbranding tijdens een luie avond op een laag pitje staat en je het eten meteen als lichaamsvet opslaat. Na grondig speurwerk op internet ontdekte ik echter dat dit een fabeltje is: het maakt niet uit of je na achten nog iets neemt. Je lichaam kan geen klok kijken en weet niet of het 19.45 of 20.30 is. Je metabolisme draait de hele dag door, ook als je ’s avonds ontspannen op de bank zit en ’s nachts in bed ligt. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat een laat hapje direct op je buik of heupen gaat zitten. Sterker nog: ook eten dat je na achten neemt, wordt gewoon verbrand, zo blijkt uit verschillende studies.

Negatieve energiebalans

Natuurlijk weet je dat het niet verstandig is om ’s avonds een zak chips open te trekken en die tot de laatste kruimel leeg te eten. Zo nu en dan een handje kan echter prima. Het gaat er simpelweg om dat je gedurende de hele dag meer calorieën verbruikt dan dat je eet. Doe je dit, dan val je af. Ook als je ’s avonds een stukje chocolade bij de koffie neemt of tijdens je favoriete tv-serie een paar nootjes eet. De negatieve energiebalans wordt dit genoemd. Voor je gewicht gaat het er dus om dat je totale dagelijkse voeding minder calorieën bevat dan het aantal calorieën dat je op die dag verbrandt.

Lekkere alternatieven

Voor je lijf is het natuurlijk wel beter om vette, zoute of suikerrijke snacks te laten staan en te kiezen voor een gezond alternatief. Zelf neem ik regelmatig reepjes wortel en komkommer, die ik in een schaaltje hummus dip. Ook lekker: een toastje met zelfgemaakte eier- of kipsalade, waarbij ik geen mayonaise maar een combinatie van yoghurt en halfvolle crème fraîche gebruik. Houd je meer van zoet, zoek dan eens naar recepten voor gezonde cakes, muffins of notenrepen. Geen zin om in de keuken te staan? Een handje ongebrande en ongezouten noten of een blokje (extra) pure chocolade kan uiteraard ook. ’s Avonds snacken is natuurlijk geen must, maar mocht je eens lekkere trek hebben en vrezen voor je lijn: dat schuldgevoel is dus onterecht.

Ik hoop dat je er wat aan hebt en succes met je snack gewoonte!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

Zoveel calorieën verlies je tijdens een fietstocht

Door Gast Blogger

Buikvet: een gezondheidsrisico

Door Gast Blogger

Menopauze: relatie met toename gewicht

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht

  1. Klink heel logisch wat je schrijft, nooit zo over nagedacht eigenlijk. Ik kom hier zeker terug om je te volgen, leuk blog!

    Marije 19-01-2015 16:34

Reacties zijn gesloten.