Wat heb ik het warm, alweer een opvlieger!

post afbeelding

Oorzaak opvliegers

Een opvlieger ontstaat door een plaatselijke vaatverwijding in de huid, waardoor deze ook nog roder kan worden. Door het dalen van het hormoon oestrogeen wordt als het ware de thermostaat van ons lichaam in de hersenen nauwer afgesteld. Hierdoor “slaat de kachel sneller aan”. Naast deze hormonale verandering kunnen ook externe factoren opvliegers opwekken. Te denken valt aan stress en emoties maar ook aan eten en drinken. Koffie, alcohol en gekruid eten kunnen de boosdoeners zijn.

Hoe vaak en hoe lang treden opvliegers op

Bij sommige vrouwen beginnen opvliegers al geruime tijd voordat zij de laatste menstruatie hebben, bij anderen pas na dit moment. Een opvlieger kan heel kort duren, maar een paar seconden, maar ook kan dit fenomeen wel een kwartier aanhouden. Gemiddeld duurt een opvlieger tussen de een en drie minuten. Hoe lang opvliegers blijven bestaan is niet te voorspellen. Bij veel vrouwen verdwijnen ze na een jaar, maar helaas zie je vaak genoeg dat ze jaren blijven bestaan. Sommige vrouwen hebben er overdag meer last van, anderen klagen voornamelijk over nachtzweten. Met name deze verstoring van de nachtrust geeft weer vermoeidheid overdag.

Wat kun je doen aan opvliegers?

Omdat opvliegers nogal eens gepaard gaan met hartkloppingen en gejaagdheid moet je altijd zeker weten dat de overgang de oorzaak is en niet iets anders, zoals hartproblemen of schildklierafwijkingen. Wanneer je veel last van opvliegers hebt is het raadzaam naar de huisarts te gaan. Er zijn diverse oplossingen om opvliegers te bestrijden zoals je leefwijze aanpassen, homeopathische of natuurproducten gebruiken, niet-hormonale medicijnen op recept of hormonen. De keuze van de therapie is individueel bepaal en zal ook afhangen van de ernst van de klachten.

Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen, er is wat aan te doen!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

Dilemma: slaan of geslagen worden

Door Verena Germeraad

Sterke bekkenbodemspieren belangrijk voor goede seks

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht