Wat hebben hardlopen en liefde gemeen

post afbeelding

Al jaren geniet ik van een rondje hardlopen. Ik ben geen fervent langeafstand loper, maar vind het heerlijk om mijn dag te beginnen met een rondje in de buitenlucht met enkel mijn lichaam dat zichzelf voortbeweegt. Doordat ik na ongeveer een kilometer mijn ritme weet te vinden, kan ik mij daarna lekker focussen op het lopen. Even geen gedachten over wat nog te doen of rekening houden met anderen.

Ik loop dan ook alleen, het is echt een moment voor mezelf. Voor mij voelt het als een soort meditatie en neem dit soms zelfs mee in mijn hardloop rondje. Ik focus mij dan op mijn lichaam, kijk om mij heen en luister naar geluiden uit de natuur. Mijn geest krijgt de ruimte en de rust.

Waarom werk je met z’n tweeën harder?

Onlangs heb ik weer eens samen met iemand gelopen. Op een zondagochtend, smachtend naar het wakker schudden van mijn lichaam, rende we met vele anderen door het ontwakende bos. Gezellig zo met z’n tweeën kletsend en genietend van de natuur. Anders dan dat ik alleen loop; ik ben mij op zo’n moment minder bewust van mijn lichaam en ervaar het dan niet als meditatie. Sterker nog, het voelt als hard werken. Hoe komt dat toch, waarom werk je met z’n tweeën nou harder dan alleen? Dat hield mij bezig tijdens de kilometers die onder onze voeten schoten.

Vergelijking met liefdesleven

Een aantal dingen die je doet tijdens het hardlopen, maakt het voor elkaar zwaarder. Dat betekent dat je ook dingen kunt doen om het elkaar aangenamer te maken. Al snel maakte ik de vergelijking met de tendens binnen een liefdesrelatie. De volgende vergelijkingen passeerden de revue.

Koppositie
Wanneer je elkaar afwisselt en om en om op kop loopt, kom je verder. Wanneer je beiden de koppositie durft te pakken neem je elkaar mee in elkaars tempo en stimuleer je elkaar net iets harder of verder te gaan. In een relatie is dat natuurlijk net zo. Wanneer initiatieven telkens van dezelfde persoon moeten komen binnen een relatie kom je samen minder ver dan dat je dat allebei doet. Het houdt de relatie in balans.

Wind opvangen
Door elkaars wind op te vangen zodat de ander even vrij van weerstand kan lopen help je elkaar de weerstand te dragen. Het geeft verlichting. Wanneer je hier in een relatie ook toe in staat bent, kun je samen een hele hoop aan. Op het moment dat je in een situatie komt waarin je veel wind vangt en er is iemand die dat zo nu en dan voor je opvangt heb je meer energie over om de moeilijke tijd te boven te komen.

Uitdagen
Soms heeft de één net even wat meer energie om een tandje bij te zetten dan de ander. Het kan erg stimulerend werken als de ander je dan toch meetrekt en ervoor zorgt dat je jezelf uitdaagt. Je geeft net iets meer dan dat je van jezelf zou verlangen. Je zet net dat stapje extra en voelt je gestimuleerd om er alles uit te halen wat erin zit. Uiteindelijk brengt dit een stukje extra voldoening.

Inzichten rijker

Ik kwam niet in mijn ‘meditatie-modus’, wel ben ik een aantal inzichten rijker. Mooi om deze overeenkomsten van samen hardlopen en omgang in een relatie op te merken. Ik zal niet zeggen dat ik nu niet meer alleen zal hardlopen, maar wellicht dat er iets vaker plek is voor een loopmaatje om samen de omgeving en elkaar te ontdekken.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Vrouwen met (meer) zin in seks

Door Yvonne van Baardwijk

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Hoe vergeet je je ex?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht