Wat hebben zwangerschap en tandvlees gemeen?

post afbeelding

Bijschrift foto: gebit van vrouw met parodontitis
Bron: www.allesoverhetgebit.nl

Er komt steeds meer informatie over het verband tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid. Vooral voor vrouwen die zwanger zijn of die zwanger willen worden is het belangrijk om een gezonde mond te hebben.

Tandvleesontsteking tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen, en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze gevoeligheid is een versterkte reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door een verhoogd niveau van progesteron in het lichaam. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden. Goede mondhygiëne en professionele begeleiding door de mondhygiëniste of de tandarts kan veel helpen.

Kans op vroeggeboorte

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) een grotere kans hebben op een te vroeg geboren kind, dan vrouwen zonder parodontitis. Zo heeft een zwangere vrouw met parodontitis twee tot zeven maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis.

Kinderwens? Laat je tandvlees controleren

Vooral als een vrouw met een zwangerschapswens tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) heeft, is het van belang die voor de zwangerschap te laten behandelen. Om die reden is het belangrijk de tandarts of mondhygiënist te vragen het tandvlees te inspecteren als zij zwanger wilt worden. Wanneer parodontitis ontstaat tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om voor de 28e week de aandoening te laten behandelen. Uit onderzoek onder tweehonderd vrouwen is gebleken dat van de vrouwen die nog voor de 28e week hun mond hebben laten behandelen twee procent een te vroeg geboren kind kreeg. Bij de vrouwen die zich niet hadden laten behandelen was dat tien procent. Hoe eerder behandelen hoe beter is dus de conclusie.

Stel behandeling niet uit

Toch blijkt uit onderzoek ook dat behandeling ná de 28e week ook mogelijk is en nog altijd beter dan niet behandelen en afwachten tot na de bevalling. Zelfs pardodontale behandelingen voor de 35ste week van zwangerschap blijkt nog een positief effect te hebben op het geboortegewicht en het tijdstip van de geboorte.

Tips voor een gezonde mond tijdens de zwangerschap:
• Poets uw tanden twee maal per dag gedurende twee minuten met een fluoridetandpasta
• Reinig dagelijks (bij voorkeur ’s avonds) de ruimte tussen uw tanden en kiezen met    tandenstokers, ragers of flossdraad
• Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 per dag


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht