Atrofie klachten
Een van de gevolgen van de menopauze is dus dat atrofie optreedt. De diversiteit van het dunner worden van de huid en slijmvliezen loopt uiteen bijvoorbeeld een branderig, schrijnend gevoel in de vagina, afscheiding, bloedverlies en pijn bij het vrijen.
Soms kan atrofie ook klachten aan de blaas veroorzaken zoals vaker moeten plassen, ongewenst urineverlies, het gevoel geven van een blaasontsteking of zeurende onderbuikspijn.
Onderzoek noodzakelijk en van groot belang voor de juiste diagnose
Gynaecologisch onderzoek is nodig om zeker te weten dat er sprake is van atrofie en niet van iets anders. Er zal dus een inwendig onderzoek verricht moeten worden, vaak in combinatie met echoscopisch onderzoek van de baarmoeder en de eierstokken. Zeker bij bloedverlies en afscheiding moet er een uitstrijkje van de baarmoedermond genomen worden en eventueel een kweek.
Als er gedacht wordt aan een probleem in de baarmoeder moet er wat weefsel uit het baarmoederslijmvlies geschraapt worden. Urine onderzoek kan nodig zijn om te kijken of er een blaasontsteking is.
Atrofie is goed te behandelen
Als we weten dat de oorzaak van de klachten op atrofie berust, is dit goed te behandelen. Het tekort aan oestrogenen moet worden aangevuld. Dit kan door het toedienen van oestrogenen door middel van zetpillen of crème. Zowel de zetpillen als de crème worden vaginaal ingebracht. De eerste één tot twee weken dagelijks, hierna één tot twee maal per week. Hieraan zijn geen risico’s verbonden en het kan dan ook langdurig worden gebruikt. Immers, als je helemaal stopt met deze medicijnen kunnen de klachten na verloop van tijd weer terugkomen.
Helaas lopen vrouwen veel te lang door met deze klachten van atrofie. Een vervelende klacht die goed verholpen kan worden!
Reageer op dit bericht