Wat is atrofie en wat kan het voor klachten geven?

post afbeelding

Atrofie klachten

Een van de gevolgen van de menopauze is dus dat atrofie optreedt. De diversiteit van het dunner worden van de huid en slijmvliezen loopt uiteen bijvoorbeeld een branderig, schrijnend gevoel in de vagina, afscheiding, bloedverlies en pijn bij het vrijen.

Soms kan atrofie ook klachten aan de blaas veroorzaken zoals vaker moeten plassen, ongewenst urineverlies, het gevoel geven van een blaasontsteking of zeurende onderbuikspijn.

Onderzoek noodzakelijk en van groot belang voor de juiste diagnose

Gynaecologisch onderzoek is nodig om zeker te weten dat er sprake is van atrofie en niet van iets anders. Er zal dus een inwendig onderzoek verricht moeten worden, vaak in combinatie met echoscopisch onderzoek van de baarmoeder en de eierstokken. Zeker bij bloedverlies en afscheiding moet er een uitstrijkje van de baarmoedermond genomen worden en eventueel een kweek.

Als er gedacht wordt aan een probleem in de baarmoeder moet er wat weefsel uit het baarmoederslijmvlies geschraapt worden. Urine onderzoek kan nodig zijn om te kijken of er een blaasontsteking is.

Atrofie is goed te behandelen

Als we weten dat de oorzaak van de klachten op atrofie berust, is dit goed te behandelen. Het tekort aan oestrogenen moet worden aangevuld. Dit kan door het toedienen van oestrogenen door middel van zetpillen of crème. Zowel de zetpillen als de crème worden vaginaal ingebracht. De eerste één tot twee weken dagelijks, hierna één tot twee maal per week. Hieraan zijn geen risico’s verbonden en het kan dan ook langdurig worden gebruikt. Immers, als je helemaal stopt met deze medicijnen kunnen de klachten na verloop van tijd weer terugkomen.

Helaas lopen vrouwen veel te lang door met deze klachten van atrofie. Een vervelende klacht die goed verholpen kan worden!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

Sterke bekkenbodemspieren belangrijk voor goede seks

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht