Wat is beter: wel of niet flossen

post afbeelding

Een mondhygiëniste adviseert patiënten over wat de beste manier is om hun gebit te verzorgen. Flossen is nog steeds een onderdeel van dat advies. Maar hoe effectief is het gebruik van dit draadje. In dit artikel acht feiten over flossen op een rij.

Historie van de flossdraad

Onderzoekers hebben aanwijzingen dat het eerste flossdraad uit de prehistorie afkomstig is. In die tijd werd paardenhaar gebruikt als flossdraad.
Rond 1815 was het de Amerikaanse tandarts, Dr. Parmly, die een gewaxte zijdedraad introduceerde voor de dagelijkse mondverzorging. Vanaf 1882 werd tandzijde grootschalig geproduceerd. Tussen 1940-1950 werd floss voor het eerst van nylon gemaakt omdat door de Tweede Wereldoorlog zijde te duur was geworden. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten floss en wordt ook Core-Tex als materiaal gebruikt.

Elektrisch tandenpoetsen

Tandenpoetsen zorgt voor plaque verwijdering. Elektrisch poetsen zorgt hierbij voor aanzienlijk meer plaque verwijdering dan poetsen met een handtandenborstel. Maar de tandenborstel kan niet alle aanslag en etensresten tussen tanden en kiezen verwijderen. Daarom wordt patiënten geadviseerd om naast het tanden poetsen, ook dagelijks een hulpmiddel te gebruiken zoals flossdraad.

De feiten op een rij

De vraag is hoe effectief flossen eigenlijk is. Een aantal feiten vanuit onderzoeken en literatuur.

      • Flossen zorgt na het tandenpoetsen niet voor extra minder plaque (red.: afzetting van etensresten, vorming tandsteen) ten opzichte van tandenpoetsen alleen.
      • Er is zwak bewijs dat regelmatig flossen naast het tandenpoetsen voor een vermindering van gingivitis (red.: eerste stadium van ontstoken tandvlees) zorgt ten opzichte van tandenpoetsen alleen.
      • Flossen en tandenpoetsen verwijdert minder plaque dan ragers en tandenpoetsen.
      • Er is geen verschil tussen floss en ragers op de parameters van gingivitis, zoals bloeding na sonderen (red.: aftasten bijvoorbeeld met een haakje).
      • Floss zorgt voor minder pocketreductie dan ragers (red.: pocket is een ruimte die ontstaat als het tandvlees niet meer goed aansluit op tanden of kiezen).
      • Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken bekend naar het effect van flossen naast tandenpoetsen op het ontstaan van cariës (red.: tandbederf, gaatjes).
      • Flossgebruik vraagt een bepaalde ‘handigheid’ van de patiënt. Uit onderzoek blijkt, dat weinig patiënten correct flossen.
      • Patiënten zijn minder gemotiveerd om floss te gebruiken en ervaren hierbij bepaalde barrières.

Wel of niet flossen

Floss is dus nauwelijks tot niet effectief in het verminderen van plaque en gingivitis, ook ten opzichte van ragers. Tevens zijn handigheid en motivatie van invloed op het gebruik van floss. Recent stelde een Europese expert werkgroep een advies op voor de dagelijkse mondverzorging om gingivitis te voorkomen. De werkgroep adviseert dat patiënten naast twee keer per dag poetsen met een fluoridehoudende tandpasta, ook dagelijks interdentaal (tussen tanden en kiezen) moeten reinigen. Hierbij zijn ragers de eerste keuze vanwege de bewezen effectieve plaque verwijdering en acceptatie van de patiënt. Floss wordt zelfs afgeraden. Flossen heeft dus in ieder geval niet de voorkeur.

Alternatief voor de flossdraad

In plaats van flossdraad kan je flosstape gebruiken. Dit als de ruimte tussen tanden en kiezen erg nauw is. Ander bekend hulpmiddel is de tandenstoker.

Bron: NVM
Nederlands Tijdschrift voor mondhygiene


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht