Wat is de zwangerschapsziekte HELLP?

post afbeelding

Het HELLP-syndroom

Een ernstige zwangerschapsziekte is het HELLP-syndroom dat zich bij ongeveer 1 op de 300 zwangerschappen voordoet. HELLP is een afkorting van letters van een aantal bloeduitslagen.

H staat voor hemolyse, afbraak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn beschadigt en worden versneld afgebroken.

E.L. staat voor elevated liverenzymes, verhoogde leverenzymwaarden een teken dat de lever het minder goed werkt.

LP low platelet, verlaagde bloedplaatjes waardoor de stolling verstoord is en gemakkelijk bloedingen optreden.

Veel voorkomende klachten bij HELLP

HELLP komt voor in zwangerschap en soms pas in het kraambed. Vrouwen met HELLP zijn ernstig ziek en voelen zich vaak ook zo. De meest gehoorde klacht is pijn in de bovenbuik. Soms is dat als een pijn in de leverstreek soms als een strak bandgevoel in de bovenbuik. Vaak zijn er klachten van misselijkheid of overgeven en hoofdpijn. Ook houdt het lichaam vaak veel vocht vast, wat zorgt voor dikke enkels en vingers. Bij controle is bij 70 tot 80% de bloeddruk verhoogd. In de urine wordt eiwit gevonden. En wanneer bloed onderzoek wordt verricht zijn de rode bloedcellen verlaagd, de leverenzymen verhoogd en de bloedplaatjes verlaagd. Dan kan de diagnose HELLP syndroom worden gesteld.

Bij onderzoek van de zwangere buik wordt deze vaak als klein beoordeeld. Aanvullend wordt echoscopisch onderzoek naar de groei en bloeddoorstroming van de moederkoek van de ongeboren baby verricht. Gelukkig worden de klachten van HELLP-syndroom steeds minder miskent.

Verzorging van moeder en kind bij HELLP

HELLP-syndroom wordt in het ziekenhuis behandeld. Moeder en kind worden streng in de gaten worden gehouden. Moeder wordt in een stabiele situatie gebracht waarbij de ongeboren baby strikt wordt gecontroleerd. Soms zelfs op de intensive care. De moeder krijgt vaak bloeddruk verlagers, vocht en magnesiumsulfaat toegediend. De bloeddruk wordt nauwlettend ingesteld. Te hoge bloeddruk is riskant voor de moeder, te lage bloeddruk riskant voor de ongeboren baby die vaak al slecht groeit en minder reserves heeft . In jonge zwangerschappen tot 34 weken, worden de longen van het ongeboren kind op een eventuele bevalling voorbereid met corticosteroiden.

Risico’s bij het HELLP-syndroom

Risico’s voor de moeder zijn een zeer hoge bloeddruk, bloedingen in hersenen en/of lever en uitval van meerdere organen. In Nederland is het gelukkig zeldzaam dat een moeder komt te overlijden, 4 op de 100.000 barenden.

Behandelen

De bevalling is de enige oorzakelijke behandeling van het HELLP syndroom. Afgewogen moet worden wat het beste moment is om de baby geboren te laten worden. Factoren die daarbij een rol spelen zijn enerzijds zwangerschapsduur, conditie en het geschatte gewicht van het ongeboren kind en anderzijds de ernst van de ziekte bij moeder.

Ontstaan HELLP

Soms begint een HELLP syndroom heel vroeg bij 22-24 weken. Soms is ook behandeling in een 3e lijns centrum (academisch ziekenhuis) noodzakelijk.

Oorzaak HELLP

De oorzaak van het HELLP syndroom is gelegen in de moederkoek. Onder andere bloeddruk regulatie mechanismen worden door een “slechte” moederkoek verstoord.

Emoties bij HELLP

Het HELLP Syndroom brengt u in een emotionele achtbaan. Spanningen en onzekerheid geven zorgen en angst voor overlijden ongeboren kind maar ook voor de moeder zelf.

Meer weten?

Meer weten over HELLP? Op internet staat al heel veel beschreven over deze zwangerschapsziekte. In de voorlichtingsfolder van de NVOG vind je meer betrouwbare informatie over HELLP.

HELLP door de ogen van Maartje…

Naast de voorlichtingsfolders, dit artikel en andere websites geven natuurlijk de columns van Maartje Rieken geven patiëntbeleving goed weer. Normaliter lezen we vaak de medische kant en kennis van ziektes en bevallingen. Nu hebben we de kans om het van de andere kant te lezen en ervaren.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Herken de 7 symptomen van zwangerschapsziekte HELLP

Door Redactie GezondTotaal

Steun bij stoppen met roken als je zwanger bent

Door Denise Hilhorst

Gratis eBook: Diagnose HELLP syndroom

Door Redactie GezondTotaal

Bloggen met AD(H)D: een hele uitdaging

Door Esther van Houten

Reageer op dit bericht