Wat is een infraroodlamp en hoe werkt het?

post afbeelding

We hebben ze allemaal wel eens gezien en velen van ons hebben ze ook met regelmaat gebruikt. Maar wat zijn nu eigenlijk infraroodlampen en hoe werken ze? Er zijn in ieder geval vele soorten en modellen zoals van het merk Medisana.

Wat is infrarood?

Infrarood is licht dat ook deel uitmaakt van het zonlicht. Maar het menselijk oog kan infrarood niet waarnemen. We stralen ook zelf infrarood uit en dat doet ieder warmbloedig wezen.  Infrarood licht noemen we ook wel warmtestraling en een infrarood lamp wordt dan soms ook een warmtelamp genoemd. Infrarood kan je misschien niet zien, maar je kan het wel voelen. En je kan ook aan de hand van bijvoorbeeld de infrarood bediening van je tv zien dat de straling ook op afstand werkt. Met speciale kijkers die vooral voor militaire doeleinden worden gebruikt, kam men met veel technologie ook die warmtestralen ‘zichtbaar’ maken.

Hoe werkt een infraroodlamp?

Infrarood is warmtestraling en dat betekent dat je het deel van het lichaam waarop je de infrarood lamp richt opwarmt. Dat opwarmen gaat egaal en beperkt zich niet alleen tot de huid, de straling gaat namelijk veel verder dan de huid. Hierdoor geeft een warmtelamp ook een weldadig gevoel. Je lichaam wordt opgewarmd en door die stijging van de temperatuur wordt je bloedsomloop bevorderd terwijl je hartslag ook licht omhooggaat. Hierdoor wordt je hele lichaam gestimuleerd om afvalstoffen te verwijderen. Dat is ook de basis voor het bestrijden van spierpijn.

Lees ook: Pijn in je rug voorkomen? Train je rugspieren!

Het bestrijden van spierpijn

Omdat de warmtestraling probleemloos doordringt tot de spieren, zorgt deze hier voor een betere doorbloeding. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en kunnen zuurstof en voedingstoffen de spieren beter bereiken. Sporters gebruiken infrarood lampen dan ook met regelmaat na zware trainingen. De spieren herstellen zich met behulp van het infrarood veel sneller. Het vermindert gevoel van kramp en maakt de spieren soepel en meer buigzaam. Ook bij blessures of spierpijn kan de warmtestraling ervoor zorgen dat het herstel veel vlugger gaat en de pijn vermindert. Er zijn verschillende soorten lampen in de handel. Bij Medisana zijn er ook lampen verkrijgbaar die je kunt kantelen, zodat je ieder deel van het lichaam kan behandelen.

infrarode lamp

Hoe en hoe vaak per dag gebruik je een infrarood lamp?

Een infrarood lamp dien je te gebruiken volgens de aanwijzingen die bij zijn gevoegd en bij voorkeur alleen na medisch advies. De meeste lampen hebben standen waarmee je de intensiteit kan bepalen. Begin altijd voorzichtig en test eerst hoe je huid reageert op de infrarood straling. In sommige gevallen kan lichte verbranding optreden als je te veel gebruik maakt van de lamp.  De lamp moet altijd aangenaam aanvoelen en het is niet zo dat meer warmte beter is. Bij gebruik in je gezicht moet je altijd de ogen goed sluiten. Zorg er ook voor dat de lamp zo goed mogelijk wordt gericht. In het algemeen is het gebruik van een lamp voor maximaal 12 minuten achtereen voldoende bij de behandeling van spierpijn. Als er de klachten niet snel afnemen, is een nieuw bezoek aan de arts een aanrader.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waarom bewegen goed is tegen artrose

Door Redactie

3 keer een gezonde pasta om zelf te bereiden

Door Redactie

5 tips die je helpen bij het stoppen met roken

Door Redactie

De beste voeding voor gezonde ogen

Door Redactie

Reageer op dit bericht