Wat is fenegriek? De voordelen en bijwerkingen op een rij!

post afbeelding

Fenegriek is een plant met de wetenschappelijke naam Trigonella foenum-graeceum. De groeihoogte is ongeveer 60 tot 90 centimeter en na de bloei met kleine witte bloemetjes vormen zich peulen die kleine goudbruine zaadjes bevatten. De fenegriekzaadjes worden al duizenden jaren gezien als goed voor de gezondheid. Het supplement kan op vele manieren worden gebruikt, waaronder in capsules. Fenegriek kent nauwelijks bijwerkingen en is niet gevaarlijk in het gebruik. Fenegriek heeft een neutrale smaak.

Wat bevat fenegriek?

Een eetlepel fenegriek bevat de volgende voedingsmiddelen:

 • 3 gram vezels
 • 3 gram eiwit
 • 6 gram koolhydraten
 • 1 gram vet
 • 20% van de ADH ijzer
 • 7% van de ADH mangaan
 • 5% van de ADH magnesium

Een dergelijks hoeveelheid bevat slechts 36 calorieën en door de grote hoeveelheid vezels en mineralen is fenegriek zaad een verstandig supplement bij een gevarieerde en gezonde voeding.

Gezondheidseffecten van fenegriek

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de werking van dit supplement. De effecten waren positief, al schrijven experts het soms ook toe aan de grote hoeveelheid vezels die de zaden bevatten.

Lees ook: Hoe gezond is honing eigenlijk?

Diabetes en cholesterol

De meest positieve effecten van fenegriek constateerde men bij de ziekte diabetes, zowel type 1 als 2. Bij regelmatig gebruik bleek de glucose- afscheiding in de urine af te nemen met 54%. Ook werd bij gebruikers van het supplement geconstateerd dat het cholesterol aanzienlijk afnam. Fenegriek lijkt ook een belangrijke rol te spelen bij het verbeteren van de insulinefunctie, het belangrijkste probleem bij suikerziekte.

Verbetering melkproductie bij borstvoeding

Bij onderzoek bij moeders van pasgeboren die fenegriek-thee dronken bleek dat de borstvoedingsproductie verbeterde waardoor de baby’s in gewicht toenamen. Ook bij vergelijkbare onderzoeken werd telkens geconstateerd dat de melkproductie aanzienlijk toenam bij vrouwen die fenegriek producten gebruikten. Wanneer moeders zich zorgen maken, over de borstvoedingsproductie, is het altijd verstandig om dit te bespreken met je vroedvrouw of arts. Overigens zijn er geen bijwerkingen bekend van fenegriek waardoor het gebruik door jonge moeders met zuigelingen onverstandig zou kunnen zijn.

Testosterongehalte bij mannen

Fenegriekzaad raadt men ook regelmatig aan om het testosterongehalte bij mannen te boosten ter verhoging van het libido. In onderzoeken bij mannen in diverse leeftijdsgroepen werden positieve effecten waargenomen. De meerderheid rapporteerde na een periode van regelmatig gebruik van fenegriek zaad een duidelijke verkering van de seksuele functie. Daarnaast stelde men een afname van lichaamsvet en meer kracht vast.

Andere gezondheidsvoordelen

Hoewel de volgende zaken nog niet door recent wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond, wordt uit het verleden fenegriek ook aangeraden bij de volgende zaken.

 • Door een afname van de eetlust zal er minder vetinname plaatsvinden. Uiteraard dien je voor afvallen vooral op je voedingspatroon en beweging te letten.
 • Er is bewijs dat fenegriekzaad zorgt voor een verlaging van het cholesterolniveau.
 • Brandend maagzuur. Het gebruik lijkt een effect te hebben dat vergelijkbaar is met dat van medicinale maagzuurremmers.
 • Bij ratten en muizen is aangetoond dat fenegriek een duidelijke ontstekingsremmende werking heeft.Fenegriek

Gebruik van fenegriek

Fenegriek kan je op diverse manieren gebruiken, bijvoorbeeld de zaadjes, poeder of extract in capsules. Er zijn nog geen specifiek aanbevolen hoeveelheden vastgesteld. In het onderzoek naar verbetering van het testosterongehalte werd de hoeveelheid van 500 Mg extract gebruikt. Andere studies spreken over hoeveelheden van 1.000 tot 2.000 Mg. Een algemene richtlijn lijkt te zijn dat je het beste kan beginnen met een hoeveelheid van 500 Mg per dag en dit na een periode van 2 of 3 maanden opvoert naar 1.000 Mg. Afhankelijk van het doel van het gebruik en de effecten die je constateert, kan je de keuze maken welke hoeveelheid het beste bij jou past. De meeste gebruikers kiezen ervoor om fenegriek in te nemen bij de maaltijd.

Zijn er bijwerkingen bekend?

Er zijn geen bijwerkingen van fenegriek bekend. Zelfs bij hoeveelheden van 50 keer de aanbevolen hoeveelheid waren er geen nadelige effecten bij gezonde volwassenen aanwezig. Er zijn echter minder ernstige bijwerkingen van fenegriek mogelijk, zoals diarree of spijsverteringsproblemen. In deze gevallen betrof het vaak een inname die de aanbevolen hoeveelheid ver overtrof. Het zaad wordt daarom niet als gevaarlijk voor de gezondheid beschouwd. Sommige mensen hebben een afname van de eetlust gemeld. Dat hoeft natuurlijk niet ongunstig te zijn, tenzij je kampt met een eetstoornis.

Het is zoals met ieder supplement verstandig om met je huisarts te overleggen, voordat je begint met het gebruik van fenegriek als je medicijnen gebruikt of onder behandeling bent. Hoewel er geen bijzondere nadelige werkingen bekend zijn, is het aan te bevelen de voorgeschreven dosis niet te overschrijden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Ook in een gezonde levensstijl past een stukje gebak 

Door Redactie

Hoe mediteren kan helpen bij ontspanning

Door Redactie

Verschillen tussen Indica, Sativa en Hybride wietzaden

Door Redactie

Zo verklein je de kans op een griepje

Door Redactie

Reageer op dit bericht