Wat is ischias en hoe ontstaan de symptomen nu echt?

post afbeelding

Ischias is een zenuwpijn die gerelateerd kan worden aan de ischiaszenuw. Deze grote beenzenuw (nervus ischiadicus) is de langste zenuw van ons lichaam. Dit betekent in de praktijk dat ischias een zenuwpijn is die begint in de rug maar doorloopt via de bil tot in het been. Ischiasklachten kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Om een gerichte keuze te maken welke behandeling noodzakelijk is om blijvend van de klachten af te komen, kan er gebruik worden gemaakt van een eenvoudige online testmethode. Daarnaast is het goed om na te gaan hoe de ischias symptomen nu echt ontstaan.

Wat zijn de symptomen van ischias?

Ischias komt zeer regelmatig voor. Ongeveer twee op de vijf personen krijgt er last van. Er zijn diverse symptomen die toegeschreven kunnen worden aan ischias. Als de ischias zenuw ontstoken raakt of beschadigd is, kan dit zorgen voor pijnklachten aan de onderrug, billen en benen. Ook een dof gevoel of tintelingen in de bil, de voet, de tenen of de benen kan toegeschreven worden aan ischias. 

In veel gevallen hebben mensen met ischiasklachten moeite met rechtop staan doordat ze hierbij last hebben van pijnscheuten. Daarnaast hebben deze mensen moeite om van houding te veranderen en wordt lang autorijden als pijnlijk ervaren. Hoesten, niezen of het maken van onverwachte bewegingen kunnen pijnklachten in het been of in de rug veroorzaken.

Algemene opinie over het ontstaan van ischias

Over het ontstaan van ischias lopen de meningen erg uiteen. Over het algemeen wordt aangenomen dat ischias geen aandoening is maar meer een symptoom van een onderliggend probleem in de lage rug. In dat geval zou deze zenuwpijn ontstaan door druk op de zenuw. Een zwangerschap of zwaar tillen worden dan ook aangegeven als de belangrijkste reden waardoor ischias ontstaat. Het ontstaan van ischias wordt ook toegeschreven aan tumoren of een hernia. Tot slot is de algemene opinie dat stress een rol kan spelen in het ontstaan van ischias. Dit is goed te verklaren omdat veel mensen een andere lichaamshouding aannemen als gevolg van stress. Hierdoor kan de rug wat zwaarder belast worden. 

Waarom onderdrukte emoties van invloed kunnen zijn op het ontstaan van ischias

Er worden diverse onderzoeken gedaan naar de invloed van niet geaccepteerde- of onderdrukte emoties op het ontstaan van ischias. Veel geleerden zijn het er zelfs over eens dat deze onderdrukte emoties de meest voorkomende oorzaak zijn van een langdurige ischias zenuwpijn. Dit is goed te verklaren want hierdoor kan het zelfstandig zenuwstelsel verstoord raken. In dit geval gebruikt het menselijk brein de pijnklachten om de persoon in kwestie af te leiden zodat deze persoon deze emoties niet hoeft te voelen. Het menselijk brein is immers zeer goed in staat om veranderingen in het lichaam te veroorzaken. De ischias symptomen ontstaan dan in de praktijk doordat, op plaatsen waar de ischias zenuw zich bevindt, de bloedvaten worden vernauwd en er een ophoping van afvalstoffen zal plaatsvinden. Vooral dit zuurstoftekort kan ernstige pijnklachten veroorzaken. 

Deze bovenstaande inzichten onderstrepen dat het belangrijk is om na te gaan wat de beste behandeling is om ischias te genezen en/of te elimineren. Het is immers belangrijk dat niet alleen de symptomen worden aangepakt maar vooral ook de oorzaak. Dit is de reden dat niet iedere behandeling effectief is. Het is dus goed om te bepalen welke behandelmethode het meest effect zal hebben. Aan de hand van een (gratis) online ischias test kan worden vastgesteld welk soort behandeling het meest bij de persoon in kwestie past.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De baas van de eetbare paddenstoel: Lion’s Mane

Door Redactie

Wat neem je mee op ziekenbezoek?

Door Redactie

Is de basisolie uit CBD producten eigenlijk wel goed voor je?

Door Redactie

Aan oogleden, wallen en andere ouderdomskwaaltjes rondom de ogen is gelukkig iets te doen

Door Redactie

Reageer op dit bericht