Wat is kaki fruit en is het gezond om te eten?

post afbeelding

De vrucht heeft verschillende namen: kakifruit, kaki fruit of sharonfruit. In het verre oosten wordt kakifruit al duizenden jaren gegeten. Het is de nationale vrucht van Japan, maar wordt ook wel Chinese pruim genoemd. De plant is nauw verwant aan de dadelboom en groeit in de tropen en subtropen op een hoogte van meer dan 1.000 meter. De meeste vruchten in ons land komen uit Israël waar ze voor de export worden gekweekt. De kleur varieert van licht geel-oranje tot diep rood-oranje en ook de grootte kan verschillen van 1,5 tot 9 centimeter. Uiterlijk lijken ze het meest op tomaten met een oranje schil. Rijpe kakivruchten zijn sappig en lekker zoet. Onrijpe vruchten zijn extreem zuur.

Voedingsstoffen in kaki fruit

Er zitten bijzonder veel vitamines, vezels en mineralen in deze lekkere vrucht. Maar ook bijna 20% bestaat uit koolhydraten in de vorm van suiker. De belangrijkste voedingsstoffen die de vrucht bevat zijn vitamines A, B6, C en E. Kalium is het mineraal dat rijkelijk aanwezig in sharonfruit in combinatie met enkele andere mineralen.

De plantaardige stoffen die veel voorkomend zijn in de vrucht zijn:

  • Deze kleurstof die in veel oranje vruchten voorkomt is goed voor de ogen.
  • Luteïne. Ook deze stof is volgens onderzoek belangrijk voor de gezondheid van het oog.
  • Ook in tomaten komt deze antioxidant voor, die goed is voor het hart en de kans op kanker verkleint.
  • Hierdoor smaakt de onrijpe vrucht zo zuur. Grote hoeveelheden laten een bittere nasmaak achter en geven een droog gevoel in de mond. Tannines hebben antivirale werking.

Lees ook: De 5 beste Paleo kookboeken

Is de kaki vrucht gezond of niet?

Kaki fruit wordt in het algemeen beschouwt als een veilige vrucht die goede voedingsstoffen bevat en bevorderlijk is voor de gezondheid. Er zijn maar zeer weinig gevallen bekend van mensen die een allergische reactie vertoonden na het eten van deze kakifruit.

Als bijwerking van deze vrucht zijn er af en toe problemen met de spijsvertering bij mensen die een erg gevoelige maag hebben.

Hoe eet je kaki fruit?

Kaki fruit kan zo uit de hand gegeten worden en meestal eet men die met schil. Het is daarbij wel van belang om rijpe vruchten te eten omdat deze een heerlijke smaak hebben. Onrijpe vruchten herken je aan de extreem zure smaak en moeten vermeden worden.

kaki fruit

Recepten met kaki fruit

Omdat de kaki vrucht niet echt bekend is bij de Nederlandse consument, weet men maar weinig over de toepassing ervan in recepten. Hieronder vind je een aantal eenvoudige tips:

1.Mix het met groente.

Heb jij vandaag een echt Hollandse maaktijd met een stukje vlees of vis en gebakken aardappeltjes. Doe er dan eens sperzieboontjes gemixt met stukjes kaki fruit bij. De verassende combinatie ziet er niet alleen kleurrijk uit, maar smaakt ook bijzonder goed. Experimenteer maar gerust met meerdere groenten, denk hierbij wel aan de zoete smaak van de vrucht.

2. Kaki vrucht in gebak.

Kakifruit is door de zoete smaak zeer geschikt om in gebak te gebruiken omdat je dan ook met wat minder suiker toe kan. Een uitstekende combinatie is een taart met verder walnoten en ahornsiroop. De taart ziet er mooi uit en heeft een bijzondere verfijnde smaak.

3. Smoothies.

Hou jij wel van een smoothie en ben je op zoek naar een lekkere combinatie? Kies dan eens voor kaki fruit met banaan en mandarijnen. Deze combinatie is ook heerlijk in de yoghurt of bijvoorbeeld als topping. Maar ook met andere vruchten kan je gerust aan de slag gaan.

4. Overnight oats met kakifruit.

Weinig tijd in de ochtend om je ontbijt klaar te maken en toch behoefte aan iets dat lekker en gezond is voordat je de deur uitgaat? Steeds meer mensen kiezen voor overnight oats in combinatie met fruit voor het ontbijt. Maar je kan het ook meenemen als lunch. Tip: als je het fruit zoals kakifruit ook de avond van tevoren al in de havermout snijdt, bestaat de kans dat de smaak minder is de volgende ochtend. Neem gewoon even de tijd om de vruchten voor consumptie toe te voegen.

5. Salade met kakifruit.

Vooral in de herfst kan je kakifruit heerlijk combineren met onze eigen vertrouwde appel. Met war lekkere groente uit het seizoen zoals spinazie krijg je een heerlijke frisse salade die ook nog eens erg gezond is. Voor de pit voeg je kaas toe. Denk daarbij bijvoorbeeld aan geitenkaas of feta. Maar ook andere kaassoorten zijn beslist mogelijk in deze salade.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waarom bewegen goed is tegen artrose

Door Redactie

3 keer een gezonde pasta om zelf te bereiden

Door Redactie

5 tips die je helpen bij het stoppen met roken

Door Redactie

De beste voeding voor gezonde ogen

Door Redactie

Reageer op dit bericht