Wat is lichttherapie en hoe helpt het bij het aanmaken van vitamine D?

post afbeelding

Licht heeft een helende werking en een tekort eraan kan vervelende gevolgen hebben. Je kunt dan onder andere geconfronteerd worden met een tekort aan vitamine D.

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een behandeling die erop is gebaseerd dat de werking van het licht belangrijk is voor je biologische klok. De biologische klok in ons lichaam zorgt voor een goede werking van lichaamsfuncties zoals je hartslag, je gemoedstoestand en je slaap-waakritme. Bij problemen wordt soms lichttherapie voorgeschreven in een behandelcentrum of een ziekenhuis. Maar je kunt ook zelf een lichttherapielamp kopen. Als je overweegt een lichttherapielamp aan te schaffen, kijk dan op het internet naar de diverse opties. Philips is een van de bekendste fabrikanten van lampen voor lichttherapie en vaak komen deze lampen van Philips uitstekend uit de testen.

Waarom lichttherapie?

Bij een tekort aan licht zal lichttherapie een mogelijkheid zijn om je biologische klok weer goed te laten functioneren. Lichttherapie in de vroege ochtend is een duidelijk signaal voor je lichaam dat de dag is begonnen. De werking van het licht zorgt ervoor dat jij je alerter gaat voelen. Dat heeft mede te maken met het feit dat het gebruik van een lichttherapielamp ervoor zorgt dat de aanmaak van het hormoon melatine wordt onderdrukt. Melatine is een hormoon dat je lichaam een signaal geeft dat de vermoeidheid mag gaan intreden. Lichttherapie heeft ook een helende werking bij sommige huidaandoeningen. Lichttherapie wordt onder meer aanbevolen bij:

  • Depressies
  • Winterdip
  • Slaapproblemen
  • Eczeem
  • Psoriasis
  • Acne
  • Huidkanker

Lees ook: Leptine, wat is het en wat doet het? 

Lichttherapie en vitamine D

Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid. Een tekort aan vitamine D kan de oorzaak zijn van zo verschillende problemen als botontkalking maar ook een depressie. Ook een gezonde bloeddruk is niet mogelijk zonder voldoende vitamine D.

Vitamine D zit onder meer in vette vissoorten, eidooiers en visolie. Maar de belangrijkste bron voor de aanmaak van deze belangrijke stof is de aanmaak door ons eigen lichaam onder invloed van zonlicht. Het gaat dan voornamelijk om de uv-B straling omdat deze het signaal geeft dat er vitamine D moet worden aangemaakt. In de zomer is het voor de meeste mensen geen enkel probleem om voldoende licht te krijgen van de zon. In de winter is dit uiteraard veel minder vanzelfsprekend. De winterdip is dan ook een veel voorkomend probleem waarvoor lichttherapie wordt aanbevolen.

lichttherapie en vitamine d

Zon of lichttherapie voor vitamine D?

Vitamine D wordt dus aangemaakt op een signaal op basis van uv-B straling. Lichttherapie lampen zijn echter op basis van uv-vrij licht. Een daglichtlamp zorgt dus niet voor de extra aanmaak van vitamine D. Deze kun je echter via vitamine-D tabletten aanvullen. Het heldere licht van een daglichtlamp helpt echter wel om de biologische klok te regelen en kan somberheid en vermoeidheid tegengaan. De toepassing van lichttherapie is vooral effectief bij mensen die extra gevoelig zijn voor een tekort aan daglicht. Het gebruik van een lichttherapielamp heeft geen bijwerkingen. Het is echter altijd verstandig om met klachten die wijzen op zaken als een winterdip contact op te nemen met de huisarts. Ook bij gebruik in verband met huidproblemen is overleg met een medicus verstandig.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Vijf apps voor minder stress

Door Redactie

Waar moeten goede mondkapjes aan voldoen?

Door Redactie

Burn-out klachten hoger door corona crisis: hoe kun je dit zelf tegengaan?

Door Redactie

Vijf manieren om te ontspannen

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht