Wat je moet weten over het aanschaffen van een AED

post afbeelding

In de jaren 90 was de kans om een hartstilstand te overleven nog maar 9%, nu is dat door de komst van een hoger aantal Automatische Externe Defibrillators, in de volksmond ook wel een AED genoemd, gestegen naar 23% blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. Ook het sneller ingrijpen van omstanders zorgt ervoor dat er meer levens worden gered dan in de jaren 90. De AED is een onmisbaar apparaat geworden op plekken waar mensen leven. Wist je dat je ook zelf een AED kunt aanschaffen voor bijvoorbeeld voor scholen, bedrijven en zelfs voor onderweg of voor thuis? In dit artikel lees je meer over het aanschaffen en de kosten van een AED.

Mensenleven is onbetaalbaar

Er zijn een paar aspecten waar je naar kunt kijken wanneer je van plan bent om een AED aan te schaffen. De aanschafkosten van een dergelijk apparaat liggen misschien hoog, maar het is goed om te weten dat een mensenleven onbetaalbaar is. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een AED bij hun bedrijf, op school of zelfs gewoon thuis. Hoewel er in Nederland een flink aantal AED’s bestaan zijn sommige apparaten namelijk nog steeds te ver buiten handbereik om te kunnen gebruiken in geval van nood. Eerder dit jaar streed Burgerhulp Leyena in Noord-Holland nog voor meer AED’s in Nederland in de directe buurt. Weet je niet waar er bij jou één te vinden is? Op deze blog schreven we al eens over de voordelen van MedDossier, met onder andere een plattegrond waar de dichtstbijzijnde AED’s te vinden zijn. Wanneer je wilt en kunt investeren in een apparaat zoals deze kun je dat dus zelf doen door middel van het aanschaffen van een AED.

Waar moet je op letten bij het kopen van een AED?

Zit je eraan te denken om een AED te kopen? Probeer dan om antwoord te geven op de volgende vragen zodat je het juiste apparaat koopt én weet waar je aan toe bent.

  • Op welke plek komt de AED te hangen?
  • Wie gaat de AED vermoedelijk gebruiken?
  • Onder welke omstandigheden wordt de AED gebruikt? (bij een bedrijf, bij een sportveld et cetera)
  • Wat zijn de toekomstige kosten van het apparaat?
  • Wat is de garantie van de AED?
  • Wat zijn de technische specificaties van de AED?

Dit soort vragen moet je stellen omdat er een aantal verschillende soorten AED’s bestaan. Een AED met de bestemming voor bij een sportveld kan bijvoorbeeld aan andere specificaties voldoen dan een AED in huis. Het is handig wanneer een AED in de buitenlucht bijvoorbeeld goed beschermd is tegen (regen)water en neerslag én dat er geen stof binnen kan dringen. Op die manier blijft het apparaat zo goed mogelijk intact en kun je het snel gebruiken wanneer dat nodig is. Lees je dus altijd goed in over de kenmerken van een bepaalde AED.

Wat kost een AED?

Bij het aanschaffen van een AED kunnen de uiteindelijke kosten dan ook verschillen. Je moet namelijk niet alleen naar de aanschafkosten kijken maar ook naar de uiteindelijke toekomstige kosten. Je kunt deze kosten inclusief de kosten van de batterijen bij elkaar optellen en dan weet je precies waar je aan toe bent in de toekomst. Het is altijd verstandig om een gemiddeld gebruik van tien jaar te berekenen, dat is het gemiddeld genomen het aantal jaren dat een AED meegaat. Ben je op zoek naar een goedkoop apparaat? Uit onderzoek van AEDvoordelig blijkt dat je op dit moment het minste geld kwijt bent aan een DefiSign Life AED. Let hierbij wel erop dat deze AED geen FDA keurmerk heeft (Food and Drugs Administration). Dit apparaat kost minder dan 1000 euro, is het eerste jaar verzekerd en wordt compleet (met kast) geleverd. Je kunt echter ook meer letten op de specificaties en andere toepassingen waardoor je op hogere prijzen net onder de 2000 euro komt. Wanneer je hier tussen zit is de kans groot dat je een kwalitatief apparaat aanschaft voor een goede prijs- en kwaliteitsverhouding. De belangrijkste tip hierbij is: lees je vooral goed in over wat voor en waarvoor je een AED nodig hebt.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht