Wat te doen als je last hebt van diarree?

post afbeelding

Diarree: het overkomt helaas iedereen wel eens. Het gaat vaak gepaard met een plotselinge aandrang en in het ergste geval zelfs met het gevoel dat je om de minuut een sprintje moet trekken naar de wc. Gelukkig zijn er manieren om buikloop waar mogelijk te voorkomen en de klachten te verminderen.

Hoe krijg je diarree?

Diarree kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie met een virus, bacterie of parasiet die een ontsteking veroorzaakt aan de darmwand.

Voedselvergiftiging is ook een veelvoorkomende oorzaak van buikloop. Als voedsel niet goed bewaard of niet voldoende verhit is, kunnen er bacteriën bijkomen die buikloop veroorzaken. Diarree kan ook ontstaan door een voedselintolerantie, bijvoorbeeld een lactose- of glutenintolerantie.

Wat zijn de symptomen?

Diarree kan vervelende klachten geven. Je krijgt er buikpijn en krampen van en voelt je vaak moe en slap. Je kunt er ook misselijk van worden en gaan overgeven. In uitzonderlijke gevallen hebben mensen zelfs last van hoofdpijn of koorts.

Wat te doen als je buikloop hebt?

Als je buikloop hebt, verlies je veel meer vocht dan normaal. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt. Dit doe je door veel te drinken, minstens twee tot drie liter per dag. Het beste kun je water, thee, bouillon of heldere sappen drinken. Het kan ook helpen om ORS te nemen. ORS is een mengsel van zout en druivensuiker dat voorkomt dat je uitdroogt. Je vindt ORS bij Kruidvat.

Zorg er ook voor dat je genoeg vezels binnenkrijgt. Vezels komen in de darmen terecht en houden je ontlasting soepel en stevig. Producten waar veel vezels in zitten zijn bijvoorbeeld groenten en volkorenproducten, zoals havermout, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Vezels nemen ook het overtollige vocht in je darmen op waardoor je ontlasting minder waterig en weer sneller hard wordt.

Om je darmen tot rust te brengen, kun je gember gebruiken. Gember heeft een kalmerend effect op je darmen waardoor ze zich minder vaak ongecontroleerd samentrekken en de plotselinge aandrang en diarree afnemen. Het is dus een handig middel om bijvoorbeeld in je thee te doen.

Hoe kun je diarree zoveel mogelijk voorkomen?

Je kunt diarree jammer genoeg nooit helemaal voorkomen. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het zoveel mogelijk te vermijden. Let er bijvoorbeeld op dat het voedsel dat je eet goed bewaard is en op de juiste manier is verhit en doe dit zelf ook. Eet geen voedsel dat je niet vertrouwt. Zo kun je wellicht voorkomen dat je buikloop krijgt.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Zo kan je de nachtrust verbeteren

Door Redactie

Stappen na het ontdekken van een SOA: Hoe te handelen

Door Redactie

Ouderen blijven gezonder en vitaler dankzij een speciale verbinding in geval van nood

Door Redactie

Reageer op dit bericht