Wat te doen bij een ingegroeide nagel?

post afbeelding

Een ingegroeide nagel ontstaat  in het algemeen vooral bij de grote teen. Een ingegroeide en ontstoken nagel kan bijzonder pijnlijk zijn en maakt het vaak onmogelijk om te lopen. Er ontstaat ook regelmatig granulatieweefsel (‘wild vlees’) aan de zijkant van de teen. De teen zelf wordt rood, warm en de zwelling kan er pijnlijk worden. Een ontstoken teennagel moet vrijwel altijd door een huisarts worden behandeld.

 

Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?

Als de nagel aan de zijkant krommer wordt dan normaal gaat deze drukken om de omliggende huid. Door de constante druk begin te huid te ontsteken door de irritatie. De meest voorkomende oorzaak van een ingegroeide nagel is het dragen van te nauwe schoenen. Maar het is ook mogelijk dat het te schuin afknippen of afscheuren van een nagel het ingroeien in de hand werkt. In sommige gevallen blijft de oorzaak onbekend. Ook bij een baby ontstaan soms ingegroeide nagels.

Wat te doen tegen ingegroeide tegen ingegroeide teennagels?

We zijn een aantal zaken die je kunt doen om ingegroeide nagels zoveel mogelijk te voorkomen:

Nagels knippen

Regelmatig je nagels knippen is sowieso verstandig en hygiënisch. Het beste tijdstip om nagels te knippen is nadat je in bad bent of onder de douche bent geweest. De nagels zijn op dat moment minder kwetsbaar en eenvoudiger te knippen door een hoog vochtgehalte. Knip teennagels altijd recht af omdat dit de kans op ingroeien verkleint.

Nagels beschermen

Als je vaak met je nagels in het water komt of met irriterende stoffen werkt, is hef verstandig om je nagels zoveel mogelijk te beschermen. Rubberen handschoenen vormen een goede bescherming maar als je deze te langdurig draagt kunnen ze de nagels juist ook weer kwetsbaar maken. Een goede bescherming vormen dan dunnen katoenen handschoenen. Deze nemen vocht op en houden de nagels droog.

Draag goede schoenen

Bij een ingegroeide grote teennagel is vrijwel altijd het dragen van te nauwe schoenen de oorzaak. Kies dus voor ruime niet knellende schoenen om het probleem van een ingroeiende nagel zoveel mogelijk te voorkomen.

Geef je nagels rust

Ook nagels hebben rust nodig. Ga er dus niet op bijten of aan peuteren en trek geen velletjes weg bij de zijkant van de nagels. De nagels gebruiken als gereedschap is ook beslist geen goed idee. Nagellak is een goede bescherming omdat je hiermee de nagels steviger maakt. Echter vormt de aceton die in de meeste nagellakremovers zit weer een aanslag op je nagels. Gebruik dus zo min mogelijk remover of een product zonder aceton.

ingegroeide nagel

Wat te doen bij een ingegroeide nagel?

Bij een ingegroeide en ontstoken nagel is het eigenlijk niet mogelijk omdat zelf te verhelpen. Het is mogelijk dat de ontsteking vanzelf over gaat, maar dat gebeurt maar zelden als de nagel echt ingegroeid is. Zeker als de nagel erg pijnlijk en hinderlijk wordt, is de gang naar de huisarts eigenlijk onvermijdelijk. Als de aard van de ontsteking te ernstig is om zelf te behandelen, zal de huisarts je doorsturen naar een medisch pedicure of een podotherapeut.

Lees ook: De 8 beste natuurlijke ontstekingsremmers

Behandeling van een ingegroeide nagel

De huisarts zal bij een milde ontsteking de nagel niet hoeven wegknippen. In dat geval schuift hij een dun buisje onder de zijkant van de nagel. Dat zorgt ervoor dat de nagel niet verder in de huid kan groeien. Als de nagel lang genoeg is en de zijkant niet langer op de huid drukt, kan het buisje worden verwijderd. De methode is niet altijd effectief en het verwijderen van het buisje kan pijnlijk zijn

Als de ontsteking meer ernstig is, zal de huisarts een deel van de nagel verwijderen. Het vrijgekomen deel van het nagelbed wordt dan behandeld met een vloeistof met de naam fenol. Dit ontsmet de huid en voorkomt de verdere vorming van granulatieweefsel. Daarna moet de aandoening vanzelf over gaan. Om het genezingsproces niet te belemmeren is hef verstandig om daarna voorzichtig te zijn en goed om te gaan met je nagels.

Weetjes over nagels

Het zichtbare deel van je nagels bestaat uit dood weefsel. Dat een nagel toch kan groeien komt omdat aan de basis van de nagel nieuwe, jonge cellen worden gevormd. Deze worden opgestuwd en zorgen zo voor het groeiproces. Zodra de nieuwe cellen zichtbaar worden, sterven deze ook weer af. De nagels op je vingers groeien wel 4 keer zo snel als die op je tenen. De medische term voor nagelbijten is onychofagie. De helft van de pubers doet het en het is vooral een slechte gewoonte door de hoeveelheid bacteriën die je hierbij binnenkrijgt.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Een fijne ochtendroutine die jou energie geeft!

Door Lieve Peters

Wat zijn waarzeggers en zijn ze betrouwbaar?

Door Redactie

Grootste voordelen van yoga

Door Redactie

Zo creëer je een rustgevende avondroutine!

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht