Wat te doen bij een wespensteek?

post afbeelding

Op het terras of in de tuin met een lekker drankje of hapje? In de warmste tijd van het jaar heb je dan een behoorlijke kans dat er ook een wesp een kijkje komt nemen op zoek naar een traktatie. De beste reactie is om rustig te blijven en niet op je heen te gaan meppen of andere wilde beweging te gaan maken. Maar af en toe zal de wesp toch steken en dan is het verstandig om te weten wat je daarna moet doen.

Symptomen en eerste reactie bij een wespensteek

Als je gestoken wordt door een wesp krijg je meteen een branderig gevoel op de plaats van de steek. De plek waar je gestoken wordt, zwelt op en wordt rood Het kan behoorlijk pijn gaan doen, er zit geen angel in de huid als je gestoken wordt door een wesp in tegenstelling tot een bijensteek. Bij een wespenbeet wordt ook wespengif ingebracht. Uitzuigen is het eerste wat je moet doen. Gebruik hiervoor uitsluitend een vacuümpompje en doe het niet met je mond omdat dit een allergische reactie kan oproepen. Het wespengif wordt binnen twee minuten in je bloed opgenomen. Na die tijd uitzuigen is dus verder zinloos.

Wespensteek behandelen

De beste manier om een wespensteek te behandelen is deze langdurig te koelen. Dat kan het beste met een ijscompres maar een koud flesje of blikje is ook een optie. Een paar uur koelen vermindert de zwelling, de pijn en de jeuk. Doe Azaron of een ander middel tegen de jeuk op de steek. Probeer krabben of wrijven zoveel mogelijk te vermijden omdat dit de zwelling vaak verergert.

Wat te doen bij een allergische reactie?

Als de steek pijn blijft doen en je bijvoorbeeld een dikke hand krijgt, kan er sprake zijn van een allergische reactie. Vooral een kind dat nog nooit gestoken is door een wesp kan allergisch zijn zonder het te weten. Het is bekend dat mensen met hooikoorts en astma eerder overgevoelig zijn voor wespengif. De reactie op een steek als iemand allergisch is, kan bijzonder heftig zijn. Er kunnen flinke zwellingen ontstaan en galbulten. Iemand kan door een wespensteek bij een heftige allergische reactie in shocktoestand geraken en zelfs stikken. Waarschuw meteen een arts als er zich dergelijke symptomen voordoen. Mensen waarvan bekend is dat ze allergisch zijn, kunnen het beste een EpiPen bij zich dragen om in geval van nood adrenaline te injecteren.

Wat te doen bij wespensteken in keel, neus of mond

Ook als je niet allergisch bent, kan een wespensteek zeer ernstige gevolgen hebben als die in de hals, neus of mond plaats heeft gevonden. Ga bij een wespensteek op een dergelijk gevoelige plaats altijd zo snel mogelijk naar de huisarts of een huisartsenpost.

Hoe voorkom je wespensteken?

Wespen steken mensen uitsluitend uit zelfverdediging. Sla dus nooit naar wespen en maak geen wilde bewegingen. Wespen hebben een voorkeur voor zoete geuren. Minder parfum in de zomer is dus een aanrader. Controleer buiten altijd je drankje en hapje voor die te consumeren en dek alles zoveel mogelijk af.

Lees ook: Het verschil tussen visolie en Omega 3


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Last van netvliesloslating?

Door Redactie

De voordelen van collectieve bedrijfsfitness

Door Redactie

De behandeling van rugklachten in een notendop

Door Redactie

Verschillende soorten bamboe kleding en hun voordelen

Door Redactie

Reageer op dit bericht