Wat vinden anderen van jouw kookkunsten

post afbeelding

Gemiddeld gezien is men best te spreken over zijn eigen kookkunsten. De kookkunsten van familie en vrienden worden een stuk minder gewaardeerd. Dat blijkt uit onderzoek. Gemiddeld geeft men zichzelf een 7,1. Andermans maaltijden worden een stuk minder gewaardeerd: die geven ze gemiddeld een 6,3.

Geen hoge pet op van andermans kookkunsten

Ruim 15% geeft de kookkunsten van de ander zelfs een onvoldoende. Hoewel de meeste Nederlanders zichzelf best goede koks vinden, geeft 20% zichzelf een 6 of lager. 62% van deze groep wil graag beter leren koken.
Voor de totale groep geldt dat bijna de helft (46%) beter wil leren koken. Hoewel niet iedereen even goed kan koken, vindt het grootste deel van de mensen het wel belangrijk (73%) en ook leuk (66%).

Onzekerheid over eigen kookkunst

Een belangrijke reden waarom mensen zichzelf een laag cijfer geven, is dat ze zelf vinden dat ze niet bijzonder kunnen koken. De top 3 redenen:

  • Koken vaak alleen ‘de basis’ (31%)
  • Niet goed koken geleerd (14%)
  • Vindt het niet leuk om te koken (13%)

Gevolg is dat meer dan de helft van de mensen die zichzelf een laag cijfer geeft haast nooit nieuwe recepten uitprobeert: 7% nooit en 48% een enkele keer per jaar.

Leren om beter te koken

Opvallend is wel dat van deze groep zelfverklaarde ‘keukenklunzen’ maar liefst 62% zegt graag beter te willen leren koken. Te denken valt aan het bereiden van eenvoudige recepten, maar ook aan basisvaardigheden, zoals snijtechnieken, hoe je vlees het beste bakt, hoe lang je aardappelen precies moet koken en hoe je zorgt dat alles tegelijkertijd klaar is. Bij degenen die zichzelf een 7 of hoger geven, ligt dit percentage op 42%.

Van een eitje tot een culinair diner

Een flink deel van de Nederlanders geeft dus aan wel wat hulp te kunnen gebruiken in de keuken. Maar wat kunnen mensen eigenlijk in de keuken volgens zichzelf, hoe ‘vaardig’ zijn we. Een paar cijfers:

  • Vrijwel iedereen (99%) geeft aan een pannenkoek, eitje of maaltijd met aardappelen, groente en vlees te kunnen bereiden.
  • Het aantal mensen dat zegt een gerecht uit de buitenlandse keuken te kunnen koken, ligt beduidend lager. Volgens eigen zeggen namelijk 69%.
  • Opmerkelijk hierbij is dat 91% van de mensen wel aangeeft pasta te kunnen maken. Echt culinair koken is voor minder mensen weggelegd, maar toch nog een respectabel aantal mensen (41%) kan een menu maken à la Jonnie Boer of Yotam Ottolenghi.

Koken moet je leren

Niet iedereen geeft zichzelf een hoog cijfer voor zijn kookvaardigheden, maar het gros van de mensen is het wel over 1 ding eens: gezond koken is belangrijk. 85% van de respondenten vindt een gezonde maaltijd kunnen bereiden belangrijk. De jeugd moet leren gezond te koken, zegt 86%. Maar liefst 46% geeft aan het juist geleerd te hebben door het zelf uit te proberen.

Verplichte kookles

Eigenlijk zou kookles verplicht moeten worden op scholen, vindt 40%. Vanuit het kabinet wordt deze mening gedeeld. Er komt extra aandacht voor voeding op scholen. Nog voor de zomer komt de Staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, met een nieuw programma: Jong leren eten. Het Voedingscentrum vindt het positief dat er meer aandacht komt voor voeding op scholen en ondersteunt plannen in die richting van harte.

Zo begin je met beter leren koken

Als je gemotiveerd bent om beter te leren koken, dan kan het helpen om een stappenplan te maken. Je maakt het overzichtelijker en meer ‘behapbaar’. Het verhoogt de kans van slagen. De 3 stappen zijn:

  1. Bepaal wat je wil leren. Wil je gerechten kunnen maken met voldoende groente, wil je gevarieerder kunnen koken, of wil je weten hoe je smaken combineert of welke kruiden je kunt gebruiken in bepaalde gerechten zonder dat je daarvoor zout nodig hebt? Bepaal jouw eerste stap en ga eerst daarmee aan de slag. Verwacht niet van jezelf dat je in een week een culinair driegangendiner van een topkok kunt bereiden.
  2. Als je je eerste stap hebt bepaald, bedenk je bij jezelf wanneer je dit gaat doen. Door een (vast) moment te kiezen waarop je jouw eerste stap gaat uitvoeren, maak je het concreet. Bijvoorbeeld elke zaterdag een gerecht maken met 200 gram groente of een nieuw recept proberen dat je nog niet kende om gevarieerder te koken. Kies vooral een moment waarop je voldoende tijd hebt en geen haast hoeft te maken, zo voorkom je gestress in de keuken.
  3. Nu komt het belangrijkste: hoe doe je dat dan? Een goede manier om nieuwe vaardigheden te leren, is het voorbeeld volgen van iemand anders. Zoek daarom op internet naar handige instructiefilmpjes of nodig een vriend uit die je laat zien hoe hij/zij een bepaald gerecht klaarmaakt. En maak het jezelf makkelijk; gebruik recepten met een beperkt aantal ingrediënten en maar een paar stappen. Kies voor recepten waarbij foto’s bij de stappen staan, ook dat is een goed hulpmiddel tijdens de bereiding.

Verschillen in leeftijd

Uit het onderzoek kwam ook een aantal verschillen in kookvaardigheden tussen mensen van verschillende leeftijden en inkomensniveaus. Jongeren van 18 tot 29 geven zichzelf het laagste rapportcijfer voor hun vaardigheden achter het fornuis (7,0). Oudere Nederlanders geven zichzelf een hoger cijfer (7,3). Ook geven zij aan minder vaak eten te laten mislukken. Zij hebben ook minder behoefte om beter te leren koken. 40% van de 50-64 jarigen en 29% van de 65-plussers wil hun kookkunsten verbeteren, bij 18 tot 29-jarigen ligt dit percentage op 61%.

Verschillen in inkomen

Ook blijken er aardig wat verschillen te zijn tussen de verschillende inkomensgroepen. Mensen met een hoog inkomen koken minder vaak elke dag een warme maaltijd dan mensen met een midden- of laag inkomen (29% versus 38% en 41%). Ze gebruiken vaker internet, kookboeken en tijdschriften dan andere inkomens.

Over het onderzoek

Het onderzoek ‘Hoe kookvaardig is Nederland’ is in januari en februari 2016 uitgevoerd door onderzoekbureau GfK, in opdracht van het Voedingscentrum. Er is een online vragenlijst gebruikt. De vragenlijst is ingevuld door 1553 Nederlanders van 18 jaar en ouder die regelmatig koken.

Download hier het hele onderzoek


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Tips om genoeg fruit te eten

Door Redactie GezondTotaal

Zomer in aantocht: nog even een paar kilo’s kwijt

Door Redactie GezondTotaal

Stappenplan voor gezond afvallen

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht