Wat zijn de voordelen van acupunctuur?

post afbeelding

Acupunctuur is een redelijk bekende alternatieve geneeswijze dat als doel heeft om de lichaamsbalans en de gezondheid te herstellen of verbeteren door de acupunctuurpunten te stimuleren. Hiervoor worden zeer dunne naalden gebruikt die op bepaalde plekken in de huid geprikt worden. Dit is vrijwel pijnloos. Vraag jij je af wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Lees dan snel verder.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is veel meer dan alleen het inbrengen van naalden om pijn of klachten te verlichten. De van oorsprong oosterse geneeskunst is complex en heeft als doel om de lichaamsbalans te herstellen door stoornissen en blokkades in het functioneren van het lichaam op te heffen. Je kunt acupunctuur gebruiken voor de behandeling van lichamelijke en geestelijke klachten en ziekten, of preventief om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te beschermen. De meest toegepaste vorm van acupunctuur werkt door dunne naalden via de huid in de acupunctuurpunten aan te brengen. Deze naalden zijn zo dun dat je dit haast niet voelt. Ook zijn er acupunctuurbehandelingen zonder naalden mogelijk.

Bij welke klachten wordt acupunctuur toegepast?

Acupunctuur kan bij veel verschillende lichamelijke en geestelijke klachten toegepast worden. Zo wordt het veel gebruikt bij hoofdpijnklachten, vermoeidheidsklachten, gynaecologische klachten, aandoeningen aan de gewrichten, wervelkolom en rug en bij maag-darm klachten. Ook bij allergieën, angst, depressie, burn-out, neurologische klachten, hart- en vaatziekten, huidaandoeningen en als hulp bij het stoppen met roken wordt acupunctuur ingezet. De World Health Organization (WHO) heeft diepgaand onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur en wetenschappelijk aangetoond dat acupunctuur kan helpen bij onder andere misselijkheid als gevolg van zwangerschap en chemotherapie, problemen met de bloeddruk, maagaandoeningen, pijnlijke menstruaties, tandpijn en dysenterie.

Voordelen van acupunctuur

Een van de grote voordelen van acupunctuur is dat het een positief effect heeft bij uiteenlopende klachten waar anders medicijnen voor geslikt moeten worden. De behandelingen worden gezien als veilig en er zijn weinig complicaties bekend. Daarnaast is acupunctuur uitstekend te combineren met andere medische behandelingen zonder dat het bijvoorbeeld invloed heeft op de werking van medicijnen. De behandelingen moeten in veel gevallen als complementair gezien worden en niet als vervanging van een reguliere behandeling. Voor patiënten die uitbehandeld zijn, is acupunctuur vaak ook van grote waarde omdat het ongemakken sterk kan verlichten.

Wat kost een behandeling?

De kosten voor een acupunctuurbehandeling lopen uiteen, maar liggen over het algemeen tussen de €60,- en €100,- voor één behandeling. Deze behandeling valt niet onder de basisverzekering, maar kan wel vergoed worden als je aanvullend verzekerd bent. Het valt dus aan te raden om goed naar de verzekering te kijken als je van plan bent om je te laten behandelen door een acupuncturist. Veel zorgverzekeraars stellen aanvullende eisen, zoals dat de acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Thuis in shape blijven? Volg deze tips!

Door Redactie

Dit zijn de kosten van een cosmetische ingreep

Door Redactie

De gezondheidsvoordelen van CBD olie

Door Redactie

Tips om lichamelijke klachten tijdens het thuiswerken te verminderen

Door Redactie

Reageer op dit bericht