Wat zijn goede routines in het dagelijks leven?

post afbeelding

Ben je op zoek naar meer structuur in je dagelijkse leven? Dat is een goed plan, want het kan je meer grip op je leven geven. Routines zijn hierbij goed om aan te houden. Zo krijgt iedere dag een beetje dezelfde vorm, wat goed voelt. Dit zijn tips om aan te denken.

Sta vroeg op

Zet ’s ochtends vroeg de wekker. Het liefst dagelijks op hetzelfde tijdstip. Hoe vroeg dit is, is met name afhankelijk van de tijd waarop je dag begint. Qua studie of werk bijvoorbeeld. Zorg idealiter dat je je niet enorm hoeft te haasten, maar nog wat tijd voor jezelf hebt ’s ochtends. Een goed ontbijt is belangrijk. En drink ook direct een kop koffie, als lekkere kickstart. Je hoeft hier nauwelijks tijd aan kwijt te zijn, als je voor bijvoorbeeld Senseo pads gaat. Zo hoef je ’s ochtends nog niet direct na te denken bij de bereiding ervan. Geniet van het momentje voor jezelf. Misschien kun je nog even in een boek lezen, mediteren of yoga doen.

Drink veel water

Water drinken is heel gezond! Toch drinken de meeste mensen niet genoeg water op een dag. Je kunt zo’n twee liter water per dag aanhouden. Drink het bijvoorbeeld uit een waterfles, om precies bij te kunnen houden hoeveel liter water je al hebt gedronken. Een goede hydratatie is voordelig voor je gezondheid, maar zorgt ook voor bijvoorbeeld een betere concentratie gedurende de dag. En heb je gauw hoofdpijn? Grote kans dat dit voortaan als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Weekboodschappen doen

Ga niet dagelijks naar de supermarkt, maar doe liever weekboodschappen. Dit zorgt namelijk al direct voor structuur in je week. Je weet precies wat je op welke dag kunt eten: plan je dagen hierop in. Het voorkomt ook dat je vaak slechte snacks in huis haalt, omdat je dagelijks met honger in de supermarkt te vinden bent. Wat je ervoor terugkrijgt is juist overzicht in je voedingsstoffen, zodat je optimaal kunt variëren. Veel mensen preppen maaltijden aan het begin van de week, om gedurende de week weer tijd te besparen. Met name in drukke weken is dit een aanrader.

Genoeg beweging

Beweging is heel belangrijk – voor je lichaam én geest. Probeer dus dagelijks een halfuur te bewegen, maar langer is altijd mogelijk. Sport af en toe intensief, waarbij het wel belangrijk is dat je een sport kiest die jij echt leuk vindt om te doen. Ook rustigere beweging telt mee, denk aan wandelen of fietsen. Probeer in ieder geval niet de hele dag door te zitten. Een zit-stabureau kan hier ook bij helpen.

Minder schermtijd

Zit je gedurende de dag vaak achter een scherm? Tijdens je werkdag kom je er misschien niet onder uit. Maar probeer schermtijd verder te beperken. Dit kun je instellen op je telefoon.

Vaste slaaptijd

Om de dag af te sluiten, is het ook slim om vroeg naar bed te gaan. Houd hierbij weer steeds hetzelfde tijdstip aan, net als bij het opstaan. Hiertussen moet je zo’n zes tot negen uur slaap pakken. Je natuurlijke ritme wordt er langzaam maar zeker op aangepast, als je een vaste routine aanhoudt. Dit heeft even tijd nodig – maar is uiteindelijk hartstikke prettig.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht