Weer aan het werk: borstvoeding of de fles?

post afbeelding

Wat ik in de praktijk nog wel eens tegen kom is dat je moeders spreekt die binnenkort weer aan het werk gaan en waarvan de baby niet uit de fles wil drinken. Dan slaat toch lichtelijk de paniek toe. Wat te doen!?

Laat je baby wennen

Voorkom dat je kind niet uit een fles wil drinken wanneer je weet dat je na een aantal weken weer aan het werk gaat. Het is verstandig om rond de 4 tot 6 weken je baby, iedere dag of om de dag iets uit een flesje te laten drinken. Voorwaarde is wel dat de borstvoeding goed loopt en dat je baby zonder problemen goed uit de borst kan drinken.

Liever mama’s borst

Je kolft dan overdag eens iets extra’s bijvoorbeeld 30 cc zodat je partner of oppas dit dan aan het kindje kan geven. Kinderen zijn niet dom en hebben liever mama’s borst. Daarom is het beste dat je niet in de buurt bent wanneer er geoefend wordt met de fles.

Verwarring bij je baby

Wanneer je te lang wacht met het oefenen van een fles kan er bij je kind een omgekeerde verwarring ontstaan, de baby weet dan niet wat ze met een flessenspeen aan moeten. Ook wanneer je kind bijvoorbeeld rond de 4 weken het wel lukte om uit een fles te drinken. Wanneer je de fles een paar weken later weer aan biedt kan het zijn dat uit de fles drinken niet meer lukt. Hierbij geldt, voorkomen is beter dan genezen.

Hoe bied je de fles het beste aan

Let op valse lucht
Neem je kindje, een beetje onderuit, op schoot. Voor de speen gebruik je het beste eentje met een brede hals en het kleinste gaatje. Dit om te voorkomen dat de melkstroom te snel gaat zodat je de kans op verslikken voorkomt en je kind niet te veel ‘valse’ lucht binnen krijgt wat weer kramp kan veroorzaken.

Maak gebruik van hapreflex
Houd de fles bijna horizontaal en zorg dat de speen steeds goed gevuld is en blijft. Je baby moet op die manier moeite doen om de melk te drinken. Streel met de speen rond het mondje van je baby, ter hoogte van neus en bovenlip, zodat je optimaal gebruik maakt van zijn hapreflex. Je lokt op die manier een grote hap uit wat hij ook aan de borst moet doen. Zorg dat je baby niet te hongerig, goed uitgerust en niet ziek is. Oefenen lukt dan het beste. En heb geduld, dring de fles niet op.

Weer aan het werk: wat zijn je rechten

Kwart van je werktijd
Mocht het zijn dat je weer aan het werk gaat en je kind kan nog niet uit een fles drinken is het wellicht handig om ook andere opties te bekijken om het kind te kunnen voeden. De wet geeft je het recht om gedurende de eerste negen levensmaanden van je kind, je werk te onderbreken om je kind te mogen voeden, dan wel moedermelk te kolven. Je mag hier een kwart van je werktijd voor gebruiken. Dus op een dag van 8 uur is dit 2 uur.

Salaris doorbetalen
Je werkgever is verplicht om je salaris door te betalen en je een ruimte aan te bieden waar je in alle rust kunt voeden of kolven. Het is wel van belang dat je je werkgever op tijd inlicht om aan te geven dat je borstvoeding geeft aan je kind en dit wilt continueren, om dan het één en ander op tijd te kunnen regelen.

Combinatie van opties
Misschien kan de oppas je kind naar je werk brengen zodat je daar kunt voeden of is het kinderdagverblijf vlak bij en kun je daar naar toe om te voeden. Bij sommige organisaties kan je je kind zelfs meenemen naar je werk of kan je vaker thuis werken. Wellicht kan in overleg je verlof verlengd worden, door het opnemen van vakantiedagen of onbetaald verlof. Een combinatie van een aantal opties kan ook voor jou de oplossing zijn. Creatief zijn en goed overleg met je werkgever helpt!

Een leuk en handig boekje waar van alles in staat over borstvoeding en werken heet ”Borst en baan” en is te bestellen bij Borstvoeding.com


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Oproep recensie ‘De Melkfabriek’

Door Redactie GezondTotaal

Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

Door Redactie GezondTotaal

Wel of niet te weinig voeding in moedermelk

Door Alita van Keulen-Roelofs

Mijn zoektocht: koemelkallergie en borstvoeding

Door Jessica Szabo

Reageer op dit bericht