Weer pijnloos kunnen lopen

post afbeelding

Lopen is beslist niet zo ‘gewoon’ als je wellicht denkt indien je er geen problemen mee hebt. Maar let bij de volgende wandeling maar eens op je heup en je knie dan is het al gauw duidelijk dat die in goede conditie moeten zijn om jouw lichaam op een soepele manier te kunnen laten voortbewegen. En soms gaat het mis, dat kan door een blessure, een ongeluk, overbelasting of natuurlijke slijtage. Een orthopeed is de gespecialiseerde arts die dan bepaalt of en welke soort knieoperatie of heupoperatie noodzakelijk is. Er is tegenwoordig veel mogelijk van een kleine ingreep tot een complete prothese. Bij een blessure of een ongeluk zal een knieoperatie of heupoperatie in het algemeen zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Ingeval van overbelasting of slijtage is er minder haast en meestal enige wachttijd. Knieoperaties en heupoperaties worden in ziekenhuizen of particuliere klinieken uitgevoerd, uiteraard op indicatie van een orthopeed.

De dag van de operatie

Als je wordt opgeroepen voor een operatie krijg je meestal instructies tot welk tijdstip je nog mag eten en wanneer het vasten moet beginnen. Die orthopeed heeft je meestal al een hoop verteld over de procedure. Als je aankomt krijg je de kleding voor de operatie en word je op een bed naar de operatiekamer gereden. De chirurg zal je vragen of de verdoving volledig moet zijn of beperkt kan blijven tot een ruggenprik. Die laatste zorgt ervoor dat jouw onderlichaam volledig ongevoelig wordt maar je volledig bij bewustzijn blijft. Er kan meestal ook gekozen worden voor een ‘roesje’. Ook hiermee blijf je wakker maar je voelt je prettiger en bent je minder bewust van je omgeving. De chirurg zal je ook altijd vragen een pijl met viltstift te zetten op het been dat geopereerd moet worden. Een extra zekerheid die wordt ingebouwd om fouten te voorkomen. Afhankelijk van de soort operatie duurt die maximaal ongeveer 2 uur.

Na de operatie

Als de operatie voorbij is, word je naar de verkoeverkamer gereden. Hier staan ook de bedden van andere patiënten die een operatie hebben ondergaan. In deze kamer kan je tot rust komen en wachten tot de verdoving is uitgewerkt. Afhankelijk van de operatie die je hebt gehad en het tijdstip waarop, kan je soms dezelfde dag alweer naar huis. Maar meer gebruikelijk is dat je een nachtje moet overblijven. Er moeten in ieder geval foto’s van je knie of heup worden gemaakt zodat een orthopeed kan beoordelen of de operatie naar behoren is verlopen. Als de foto’s in orde zijn mag je vanaf dat moment het been weer 100% belasten en ben je in principe klaar om naar huis te gaan. Een fysiotherapeut zal je eerst leren hoe om te gaan met je rollator of krukken zodat je thuis enige mobiliteit hebt. Maar je hebt ook een relatief zware operatie ondergaan en zal de eerste tijd zeker hulp nodig hebben bij een aantal handelingen, bijvoorbeeld het aantrekken van je sok. Eenmaal thuis kan de revalidatie beginnen op weg naar pijnloos lopen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips om lichamelijke klachten tijdens het thuiswerken te verminderen

Door Redactie

Ontspannen is goed voor de gezondheid

Door Redactie

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

Reageer op dit bericht