Weet jij wat je moet doen bij een brandwond?

post afbeelding

Over de (acute) behandeling van brandwonden gaan volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting veel verhalen de ronde. Weet jij wat je precies moet doen bij brandwonden? Lees de feiten en fabels.

Afkoelen met water of een gel?

De regel is altijd: Koel eerst de wond tien minuten met lauw stromend water. Wanneer er geen (kraan)water in de buurt is, gebruik dan een hydrogel product. Raadpleeg altijd een dokter bij twijfel over de ernst van de verbranding.

Gebruik van brandzalf en koelspray

Bij de drogist en apotheek zijn diverse producten verkrijgbaar zoals brandzalf en koelspray. De bijsluiter en productinformatie geven vaak de informatie dat deze producten bruikbaar zijn voor een eerstegraads verbranding. Soms is het verschil tussen een eerstegraads verbranding en een tweedegraads brandwond niet altijd duidelijk zichtbaar. Het advies is dan ook: koel eerst de wond tien minuten met lauw stromend water. Raadpleeg altijd een dokter bij twijfel over de ernst van de verbranding.

Wond insmeren met eiwit of met meel

Eiwit bevat minder dan 0,05 procent collageen. De werking voor een sneller wondherstel is daarmee te verwaarlozen. Smeer nooit zomaar iets op een brandwond. Brandwond behandelen met meel dan? Ook niet doen. Wat dan wel? Koel na verbranding eerst tien minuten met lauw stromend water. Dek de wond daarna af met een steriel verband of schone theedoek en laat de wond door een arts beoordelen.

Brandwond insmeren met tandpasta

Ga brandwonden ook niet insmeren met tandpasta. In tegenstelling met wat je misschien denkt, maar tandpasta koelt de wond niet waardoor de verbranding dieper wordt. Je raadt het al: koel de wond de eerste tien minuten met lauw stromend water.

Wondbehandeling met huidspray

De in Nederland toegepaste techniek heet Cellspray en is al een tijdje in gebruik. De patiënt krijgt door middel van een spray, eigen huid gesprayd op de brandwonden. Een klein stukje gezonde huid wordt afgeschaafd. Hiervan wordt een celsuspensie gemaakt en als een spray op de brandwond aangebracht. De techniek biedt uitkomst voor oppervlakkige brandwonden. Helaas zorgt het er niet voor dat bij mensen met grote en diepe(re) de wond zonder littekens geneest.

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting

 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

5 misverstanden over de zon en zongedrag

Door Judith Doodeman

10 tips voor verzorging van je huid in de zomer

Door Judith Doodeman

Lymfoedeem en de behandeling

Door Judith Doodeman

Acne: wat is het en hoe behandel je het?

Door Judith Doodeman

Reageer op dit bericht