Weg met de (vakantie)kilo’s: dagelijks bewegen!

post afbeelding

Het is niet zo gek dat je aankomt tijdens je vakantie (de vakantiekilos). Dit komt vaak voor en meestal is de gezelligheid daar de schuldige van. Je tafelt langer, geniet van de zon op je lichaam, beweegt minder en snoept vaker. Op deze manier creëer je al snel een paar kilo extra. Beweeg je na afloop van je vakantie niet méér, dan zul je na verloop van tijd waarschijnlijk nog meer kilo’s aankomen, dus tijd voor actie!

Stap voor stap: bewegen in het dagelijks leven

Je conditie zal geleidelijk beter worden met de volgende tip: start rustig!

Als je niet gewend bent aan beweging, begin dan langzaam en bouw het op naar een half uurtje lichte lichaamsbeweging per dag. Denk eraan dat íets doen altijd beter is dan niets doen.

Start door dagelijks één van de volgende activiteiten te ondernemen:

Gezonde tips voor dagelijkse beweging

 • Neem vaker de trap
 • Fiets of wandel naar je werk
 • Parkeer een stuk verderop en loop de rest
 • Haal eens iets vaker koffie, thee of water voor jezelf en je collega´s
 • Doe je boodschappen op de fiets
 • Loop tijdens het telefoneren
 • Ga je met de bus naar je werk, stap een (paar) halte(s) eerder uit de bus
 • Loop intensiever bij het winkelen
 • Doe oefeningen tijdens het tv kijken
 • Werk in de tuin
 • Speel met de (klein)kinderen
 • Maak een korte wandeling tijdens de lunchbreak
 • Dans op een leuke song
 • Rek en strek, en blijf actief tijdens het huishouden

Wees creatief; beweeg!

Dit zijn allemaal kleine dingen die je kunt doen om meer te bewegen in het dagelijks leven. Wees creatief in het vinden van manieren om in beweging te blijven.

Ismakogie: bewegen voor het dagelijks leven

Ismakogie is een bewegingsleer voor het dagelijks leven.

We zijn allemaal zo ‘druk, druk, druk’ en vaak vervreemd van de meest simpele handelingen en natuurlijke bewegingen. Je lichaam wordt overbelast, óf verwaarloosd. Ik ga ervan uit dat je 8 uur slaapt, dan blijven er nog 16 uren over, om actief te zijn. Volgens de algemene richtlijn zou je minimaal 30 minuten per dag moeten bewegen op een gemiddelde intensiteit om je gezondheid en levenskwaliteit te behouden. Ismakogie kun je de gehele dag toepassen, staand, lopend, zittend én liggend.

Ismakogie in de praktijk

Terwijl je dit artikel leest, kun je beginnen met het doorvoeren van kleine aanpassingen in je dagelijks leven. Ga op een natuurlijke manier rechtop staan. Zet je voetzolen helemaal op de grond zonder spanning in je tenen. Plaats je hielen iets dichter bij elkaar dan je voorvoeten. Ervaar dat je gedragen wordt door drie bodemcontactpunten in elke voet. Dit zijn het hielsteunpunt aan de onder/zijkant van je voet, het sesambeentje net onder je kleine teen en twee sesambeentjes onder je grote teen. Veer nu met je bovenlichaam zachtjes naar voren en vervolgens weer naar achteren. Alsof je door een aangenaam briesje heen en weer wordt geblazen. Registreer wat er in je lichaam gebeurt. Ter info: Deze oefening helpt je om je innerlijke balans te vinden.

Ismakogie kan staand, lopend, zittend én liggend

Voorgaande oefening kun je ook prima zittend doen. Ga comfortabel zitten op een stoel op je zitbeenknobbels en plaats je voeten op dezelfde manier als in voorgaande oefening. Beweeg zachtjes met je bovenlichaam naar voren en terug.

Al zittend focus je je ogen op een punt dichtbij. Vervolgens kies je een punt om zo ver mogelijk weg te kijken. Kijk bijvoorbeeld over je computerscherm heen of kijk uit een raam of denkbeeldig dwars door een muur. Kijk ver weg zonder te staren of te turen. Neem ontspannen waar, zonder te verkrampen. Blijf rustig doorademen en probeer vrij te zijn van gedachten. Haal die frons van je voorhoofd. En ontspan de overige mimische spieren van het gezicht. Ter info: Merk op dat je ogen zachter en meer ontspannen worden.

Beide voeten staan plat op de grond, beide armen zijn gebogen in de ellebogen en de handen wijzen naar voren. Spreid nu tegelijkertijd je tenen en vingers terwijl je rustig doorademt. Daarna ontspan je weer. Registreer wat er in je lichaam plaatsvindt.

Duizend en een redenen voor dagelijks bewegen

Maak van bewegen een gewoonte. Niet alleen de fysieke voordelen van regelmatig bewegen, zoals een paar kilo minder, zijn belangrijk, minstens zo belangrijk is het gunstig effect wat bewegen op de psyche van de mens heeft. Bewegen reduceert stress en geeft je vitaliteit. Genoeg redenen dus om in beweging te komen en vooral te blijven.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Beginnen met sporten: leuk en langzaam

Door Jolanda Hamers

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht