Wel of niet te weinig voeding in moedermelk

post afbeelding

De borstvoeding verloopt niet makkelijk. Je baby lijkt te drinken, ligt tot wel een uur aan je borst, is onrustig, huilt veel of is juist te stil, groeit te weinig. Situaties waarin lactatiekundige Alita regelmatig krijgt te horen: “Mijn moeder had ook te weinig voeding in de melk en mijn oma ook”. Is dat nou een feit of een fabel? In dit artikel legt Alita het uit.

Te weinig voedingsstoffen

Het is logisch dat je als moeder zoekt naar een reden waarom borstvoeding niet lekker loopt. In je omgeving hoor je dat je moedermelk mogelijk te weinig voedingsstoffen bevat. Ik kan mij voorstellen dat je op zo’n moment jezelf afvraagt of dat bij jou ook het geval is. Maar te magere, te vette of waterige melk bestaat niet. Dat is een fabel. Uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van moedermelk heel constant is. Iedere moeder maakt goede kwaliteitsmelk voor haar eigen kind.

Oorsprong misverstand

Het kan wel zijn dat je te weinig melk aanmaakt. Daar ligt dan ook de oorsprong dit fabel. Vroeger werd een moeder door de dokter, vroedvrouw of wijkverpleegkundige vaak bepaalde beperkingen opgelegd in het aantal voedingen. Er werd niet op verzoek gevoed, maar volgens bepaalde regels. Of je kind nu huilde of niet. Dat was het devies voor ritme en regelmaat. Hierdoor werd de aanmaak van moedermelk niet optimaal gestimuleerd, of baby’s kregen onvoldoende melk binnen, veel kinderen groeiden dan ook niet goed.

‘Stiekem’ voeden

Ik kan me het verhaal van mijn moeder nog herinneren dat ze vertelde dat wanneer wij als baby veel huilden in de wieg zij ons ‘stiekem’ uit het wiegje pakte om ons te voeden. Ze voelde zich dan bijna schuldig, alsof de dokter over haar schouder vermanend mee zou kijken!

Voldoende melk aanmaken

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je voldoende moedermelk aanmaakt? Zorg dat je baby vanaf de geboorte voldoende tijd en ruimte krijgt om veel en regelmatig aan de borst te drinken. Twaalf keer per etmaal is heel normaal. Daardoor komt de productie goed op gang. Ook is het van belang om de borst goed leeg te laten drinken. De eerste melk die uit de borst komt is echt de dorstlesser en hoe langer je baby drinkt hoe vetter (calorierijker) de melk wordt.

Goed aanleggen

Zorg ook dat je baby goed is aangelegd; sommige kinderen lijken wel te drinken maar drinken niet effectief, ze sabbelen meer. Ook hoe je voor jezelf zorgt is van invloed op de productie van je melk. Maar kijk vooral naar je kind! Zie je een tevreden baby dat zich regelmatig (ook ‘s nachts) meldt voor een voeding, voldoende natte luiers heeft en regelmatig poept, dan weet je dat hij genoeg krijgt.

Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen betekent voldoende gezond eten en drinken en voldoende rust nemen. Drink meer dan je voorheen gewend was, bijvoorbeeld tijdens of na het voeden een glas water, thee of vruchtensap extra. Drinken hoeft niet melk te zijn, want het is niet zo dat je van melk drinken melk aanmaakt.

Extra calorieën en voldoende rust

Als je borstvoeding geeft, heb je circa 500 calorieën per dag extra nodig aan goede volwaardige voeding. Bijvoorbeeld meer fruit, extra schep groente of extra boterham. Merk je bij het voeden dat je wat loom en gaperig wordt? Dat is de invloed van het hormoon Oxytocine. Dit hormoon dat zorgt dat de melk toeschiet. Men noemt het daarom ook wel eens het relaxhormoon. Door tijdens het voeden toe te geven aan de loomheid en een comfortabele houding te kiezen, geef je je lichaam de kans te rusten en energie op te laden.

Bron informatie

Dit artikel is gebaseerd op een door Alita eerder gepubliceerd artikel op de site van Icare Jeugdgezondheidszorg. Heb je vragen over borstvoeding of kolven klik dan hier voor meer informatie.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Oproep recensie ‘De Melkfabriek’

Door Redactie GezondTotaal

Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

Door Redactie GezondTotaal

Seks met rugpijn. Hoe dan?

Door Gast Blogger

Overspannen en seks

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht