Welke koffiebonen passen het beste bij jouw smaak?

post afbeelding

Wist je dat er wel 60 verschillende koffieplanten zijn, maar er maar twee soorten geschikt zijn voor consumptie? Dat zijn de Robusta en de Arabica. Overigens zijn er meer dan 100 soorten koffie waaruit je kan kiezen en het verschil wordt onder meer gemaakt door de manier van drogen en branden. Op www.koffie-loods.nl zie je al ontzettend veel verschillende keuzes. In het algemeen is er een duidelijk verschil tussen Robusta en Arabica. Als de smaak sterk en scherp is, kan je zeker zijn dan het Robusta is. Arabica valt op door een mildere en meer aromatische smaak. Natuurlijk worden beide soorten in melanges gebruikt waardoor er vele unieke smaken zijn ontstaan. Als je een kopje echte Italiaanse espresso drinkt, kan je er zeker van zijn dat het melange een behoorlijk percentage Robusta bevat.

De verwerking bepaalt de smaak

Als de koffiebonen zijn geplukt, kunnen die op twee methoden worden verwerkt. Bij de ‘natte’ methode worden de pit verwijderd en de bes na een korte fermentatieperiode schoongespoeld met water. Bij droge of ongewassen verwerking doet de zon het werk en komt er geen water aan te pas. De smaak wordt hierdoor scherper en meer aards. In het verleden werd deze methode gebruikt om mindere koffiesoorten extra smaak te geven. Maar vandaag de dag gebruiken koffieboeren over de hele wereld ook de droge methode voor de beste kwaliteit bonen. De smaak van de consument is immers bepalend. Het drogen van koffiebessen brengt wel extra risico’s met zich mee. Een regenbuitje kan de de koffie waardeloos maken.

Branden van de koffie

Als de koffiebonen zijn verwerkt, hebben ze van nature nog maar weinig smaak. Dat verandert als de bonen worden gebrand. Op dat moment komen de geur en smaakstoffen vrij die ons zo doen verlangen naar een kopje bij het ontbijt of op andere tijdstippen. Dat branden gebeurt in grote tonnen die langzaam ronddraaien en met gasbranders worden verhit. Tijdens het branden loopt de temperatuur in de tonnen wel op tot 215°C. De exacte temperatuur hangt af van de melange en het smaakprofiel van de koffie. Niet alleen de temperatuur en de brandtijd bepalen de smaak, maar ook de snelheid waarmee de temperatuur wordt opgevoerd. Aan de kleur van de bonen kan je wel afleiden hoe sterk en scherp de smaak zal zijn. In het algemeen geldt dat hoe donkerder de boon is, hoe scherper de smaak zal zijn.

Welke koffie het meest bij jou past, is afhankelijk van wat jij van koffie verlangt. Kijk maar eens op de verpakking hoe een melange is opgebouwd om te beoordelen wat het beste past bij jouw smaak.

Tip

Natuurlijk kan je erover van mening verschillen, maar echte koffie zet je eigenlijk van zojuist gemalen koffiebonen. Het voordeel van koffiebonen is ook dat ze in principe niet zullen bederven. Wil je echter van de volle smaak blijven genieten dan is het verstandig om ze te gebruiken binnen 6 weken nadat je de verpakking hebt geopend. Koffiebonen kan je ook het best bewaren op een donkere en koele plek, dan blijven de bonen het lekkerst.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Zo kan je de nachtrust verbeteren

Door Redactie

Stappen na het ontdekken van een SOA: Hoe te handelen

Door Redactie

Ouderen blijven gezonder en vitaler dankzij een speciale verbinding in geval van nood

Door Redactie

Reageer op dit bericht