Welke mondkapjes bieden de beste bescherming?

post afbeelding

Op het gebied van mondkapjes was Nederland in Europa de vreemde eend in de bijt. Met name in Europese landen waar de bevolking hard getroffen werd door het COVID-19 virus werd en wordt een streng mondkapjesbeleid gevoerd. In Nederland werd het dragen van een mondkapje enkel in het OV verplicht gesteld, op straffe van een boete van 95 euro. Afgelopen dinsdag 29 september heeft het kabinet zijn mondkapjesbeleid over een andere boeg gegooid: erg geldt nu een dringend advies om een mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes. Op welke argumenten zijn deze verscherpte corona-maatregelen gebaseerd? En welk mondkapje kan ik in dat geval het beste dragen?

Druk van de bevolking

Er zijn geen nieuwe wetenschappelijke inzichten ten aanzien van het nut van het dragen van stoffen mondkapjes. De toegevoegde waarde van het dragen van een mondkapje indien voldoende afstand tot elkaar wordt gehouden is nog steeds flinterdun. Echter blijkt in de praktijk – met de versoepeling van de lockdown – dat het afstand houden in de niet altijd lukt. Denk aan de gangen in schoolgebouwen tijdens leswisselingen, denk aan supermarkt- en andere winkelbezoeken. Het dragen van een mondkapje kan in dat geval een beetje helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Indien jezelf onbewust drager van het virus bent helpt het om anderen minder snel te besmetten. Ook beschermt het dragen van een mondkapje jezelf indien je in de buurt komt van een besmet persoon. Hoe minder druppels deze andere persoon op jou overbrengt hoe minder ziek je ervan kunt worden.

Ook geven steeds meer Nederlanders aan dat zij welwillend staan tegenover het dragen van mondkapjes, ook prominente personen komen hier nadrukkelijk voor uit. Zoals bijvoorbeeld burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Het kabinet kon niet anders dan deze roep vanuit de maatschappij serieus te nemen.  

Waarom is het kabinet niet eerder overgegaan tot dit dringende mondkapjesadvies?

Er is een kans dat mensen die een mondkapje dragen zich veilig wanen voor covid-19 druppels in de lucht en nonchalanter omgaan met het afstand houden tot elkaar ‘omdat ze toch wel beschermd zijn’. En dan zou de allerbeste methode om de verspreiding van het virus tegen te gaan in het geding komen, namelijk het afstand houden tot elkaar. In dat geval zou het dragen van mondkapjes meer kwaad dan goed doen. Daarnaast was de nuchtere Nederlander enkele maanden terug nog niet klaar voor een landelijk mondkapjesbeleid. Als het draagvlak er niet is, werkt het doorvoeren van een dringen advies eenvoudigweg niet. Nu wij in een tweede golf beland zijn, zijn meer mensen doordrongen van het feit dat we de verspreiding serieuzer moeten nemen.

Welk mondkapje is het beste?

De effectiviteit van een mondkapje hangt sterk af van de soort die je gebruikt. Een wegwerpmondkapje dat je goed over je neus aanbrengt en goed over je kind trekt zodat je aan weerszijden zo min mogelijk openingen hebt werkt beter dan eenzelfde wegwerpmondkapje dat slordig wordt opgezet. Met een wegwerpmasker ofwel chirurgisch mondkapje bescherm je vooral je omgeving en in mindere mate jezelf.

Katoenen mondkapjes die goed aansluiten werken beter dan wegwerpmondkapjes, zowel op het gebied van de ander beschermen als de bescherming van jezelf. Zeker indien er een losse filter in aan wordt gebracht. Deze katoenen mondkapjes zijn inmiddels in veel kleuren en designs leverbaar. Met name de mondkapjes zwart zijn erg populair.

De zogenaamde medische maskers werken nog beter. Dit zijn de zogenaamde FFP2 maskers, gecertificeerd door de Nederlandse overheid. Deze maskers mogen burgers niet dragen omdat er dan tekorten kunnen ontstaan bij het medisch personeel. Echter zijn er diverse partijen geweest die in het verleden zijn opgestaan (zoals Thierry Baudet) die hebben aangegeven dat de pakhuizen vol liggen – ook in China – met goedwerkende medische maskers. Echter de Nederlandse overheid wil het FFP2 certificaat hierop niet afgeven. De Chinese overheid heeft op deze maskers wel hun KN95 certificaat op afgegeven. Een KN95 masker komt in feite overeen met een FFP2 masker maar deze kun je met een gerust hart dragen zonder dat het zorgpersoneel met tekorten komt te zitten. Deze maskers bieden dus de allerbeste bescherming ten aanzien van de verspreiding van het Covid-19 virus.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips om lichamelijke klachten tijdens het thuiswerken te verminderen

Door Redactie

Ontspannen is goed voor de gezondheid

Door Redactie

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

Reageer op dit bericht