Welke soort gewrichten zitten er in het menselijk lichaam?

post afbeelding

Er zitten diverse typen gewicht in je lichaam, de belangrijkste soorten gewrichten zijn: kogelgewricht, rolgewricht scharniergewricht en zadelgewricht. Op basis van de vorm onderscheiden we ook nog een ellipsvormig gewicht en een ellipsoid gewricht. Dat er zoveel verschillende typen van gewrichten zijn, maakt al wel duidelijk dat ze erg belangrijk zijn en veel voorkomen in ons lichaam. Kijk maar eens naar iemand die op jou toeloopt en je begroet. Er moeten daarvoor een groot aantal verschillende bewegingen worden gemaakt en daar zorgen die gewrichten voor.

Wat is een gewricht?

Hierboven hebben we al kort vermeld welke gewrichten er zijn, maar wat is nu precies een gewricht. De stevigheid van ons lichaam komt van het skelet dat bestaat uit botten van diverse maten en diktes. De plaats waar twee botten samenkomen, die moeten kunnen bewegen, noemen we een gewricht. De uiteinden van de botten zijn bekleed met kraakbeen om te voorkomen dat de botten beschadigen als die langs elkaar schuiven bij een beweging. Het kraakbeen zorgt er ook voor dat de glijbeweging soepeler loopt. Dat is ook noodzakelijk omdat er soms veel kracht op de botten en gewrichten komt te staan. Denk maar eens aan je kniegewrichten bij het hardlopen.

Rond een gewricht heb je ook een kapsel: het gewrichtskapsel. Binnen dit gewrichtskapsel zit de gewrichtsholte. Hierin bevindt zich synovium, dit is een stroperige vloeistof die ervoor moet zorgen dat alle bewegingen soepel gaan verlopen.

soorten gewrichten

Wat je moet weten over je gewrichten

Er is nog veel meer te vertellen over je gewrichten. In sommige zitten andere structuren om ervoor te zorgen dat de botten nog beter beschermd zijn en de bewegingen soepel verlopen. Denk hierbij aan je meniscus, de discussen in je wervels en de slijmbeurzen in je schouders. De botten moeten ook bij elkaar gehouden worden en dat gebeurt met gewrichtsbanden. Die zijn gemaakt van sterk bindweefsel en worden ligamenten genoemd. Deze banden moeten tegen de kracht van de bewegingen bestand zijn. Als botten niet hoeven te bewegen ten opzichte van elkaar zijn deze verbonden met bindweefsel of zelfs helemaal vergroeid. Dat laatste zie je onder meer bij de schedel.

Lees ook: Dit zijn de 5 beste homeopathische spierontspanners

Extra informatie over de soorten gewichten

Kijk maar naar de verschillende soorten bewegingen die je kan maken en dan zal je beseffen waarom er zoveel gewrichten nodig zijn.

  • Schaniergewricht – dit gewricht kan net als een scharnier maar een enkele beweging maken. Let maar eens op hoe je elleboog in een enkele richting kan bewegen.
  • Rolgewricht – zo’n gewicht zorgt ervoor dat twee botten over elkaar heen kunnen rollen. In je onderarm zitten het spaakbeen en de ellepijp. De zijn verbonden met een rolgewricht waardoor ze om elkaar kunnen draaien. Dat maakt het mogelijk dat jij je hand zo soepel kan draaien.
  • Kogelgewricht – een kogelgewricht maakt allerlei complexe bewegingen mogelijk. Dit gewricht bestaat uit een kogel in een kom. Waarschijnlijk is het je meteen duidelijk dat er een kogelgewricht zit in je schouders en ook in je heupen.

Nu je weet wat gewrichten zijn en hoe ze werken, zul je vast voorzichtiger hiermee omgaan.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waarom kip perfect past bij een gezonde voeding

Door Redactie

Afvallen door anders te eten

Door Redactie

Moderne sporten die gezond zijn

Door Redactie

Waar let je op als je een zorgverzekering kiest?

Door Redactie

Reageer op dit bericht