Werken in de zorg, wat houdt dat in?

post afbeelding

Het zal niemand zijn ontgaan dat het ook voor de zorg een bijzondere tijd is. De coronacrisis lijkt door de vaccinatie van een behoorlijk percentage burgers eindelijk op zijn retour. Wellicht is het in de zorg ook mogelijk om terug te keren naar een meer normale situatie. Overal zijn er veel zorg vacatures en dat zal naar verwachting alleen nog maar toenemen. De vergrijzing neemt immers nog steeds toe en er zijn steeds meer handen nodig aan het bed maar zeker ook in de thuiszorg. Bij de Drie Gasthuizen Groep is die combinatie beslist niet onbekend. Hier word je goed opgevangen zowel als nieuweling in de zorg als wanneer je een ervaren kracht bent. Waar moet je nu rekening mee houden als je een loopbaan in de zorg ambieert?

Goed voorbereid op de eerste dag

Stel: je hebt de baan van je leven gevonden en ineens is morgen je eerste werkdag. Waar moet je dan aan denken om die goed te laten verlopen? Sommige tips hieronder lijken logisch, maar jij zou ook niet de eerste zijn die er geen rekening mee houdt. Handige tips voor flexibel werken binnen de zorg.

De avond van tevoren

 • Maak je lunch klaar. In de ochtend moet je zo min mogelijk worden afgeleid. Zorg voor een lekkere lunch die een nachtje in de koelkast wel doorstaat.
 • Leg je (werk)kleding voor de volgende dag al klaar. Ook hier moet je de volgende dag niet over na hoeven te denken.
 • Zet de wekker wat vroeger dan echt nodig is. Routine opbouwen doe je later wel.
 • Probeer goed te slapen.

De eerste ochtend op het werk

 • Zorg dat je een kwartier eerder op je werkplek bent dan nodig is.
 • Wees geduldig. Het is voor jou een heel bijzondere dag, maar voor je manager en collega’s is het er eentje zoals de meeste andere. Wacht derhalve rustig tot er aandacht aan je wordt besteed.
 • Introduceer jezelf duidelijk. Zeker op een grote zorgafdeling kan het nodig zijn om dat af en toe te herhalen.
 • Zet je smartphone uit. Tenzij er mogelijk berichten komen die echt belangrijk zijn, laat jij je niet storen door Facebook of andere zaken die ook kunnen wachten tot na je werkdag.
 • Luister, leer en vraag. Voor jouw manager en collega’s zijn bepaalde zaken zo standaard dat ze er soms niet eens bij stilstaan dat jij er vragen over zou kunnen hebben. Stel deze echter gerust.

Na afloop van de eerste werkdag

 • Ga op tijd weg. Tenzij er bijzondere omstandigheden zijn, verwacht niemand van jou dat je meteen je eerste werkdag ook al extra uren maakt.
 • Als je wordt uitgenodigd voor een welkomstdrankje of -hapje, ga daar dan op in. Het is beslist niet meer overal gebruikelijk, maar het is een mooie manier om je directe collega’s een beetje beter te leren kennen.
 • Relax als je thuis bent. Een eerste werkdag levert zoveel nieuwe indrukken op dat je die eerst moet verwerken. Plan dus niets op de avond en neem tijd voor jezelf en waarschijnlijk is er die goede vriend(in) die alles wil weten wat je hebt meegemaakt gedurende je eerste dag in de zorg.

GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

4 tips om snel te herstellen van de griep

Door Redactie

3 handige tips voor een gezondheidsboost

Door Redactie

Waar wil je op letten als je zorgverzekeraars vergelijkt?

Door Redactie

Enorme tandartsangst? Zo kom je deze angst te boven!

Door Redactie

Reageer op dit bericht