Wist je dat de Chinezen op een andere manier naar gezondheid kijken?

post afbeelding

Meer dan 2000 jaar geleden ontstond in China een geheel ‘eigen’ manier van het kijken naar gezondheid en deze Chinese Geneeskunde bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds. Wat is er dan zo ‘eigen’ aan deze manier van het kijken naar gezondheid? De Chinese Geneeskunde is een holistische geneeswijze; het ziet lichaam, geest en ziel als een geheel waarin alles met elkaar verbonden is. Waar we in het Westen alleen maar het lichaam behandelen bij gezondheidsproblemen, zien de Chinezen dat lichamelijke klachten psychische oorzaken kunnen hebben en vise versa.

Opzoek naar de balans

In de Chinese Geneeskunde gaat men er van uit dat ziekte een teken is van een lichaam of geest dat uit balans is. Het doel van deze eeuwenoude geneeswijze is dan ook om lichaam en geest in een perfect evenwicht te brengen, zodat een levenslange goede gezondheid wordt bereikt. Onder de Chinese Geneeskunde vallen verschillende geneeswijzen om dat evenwicht te bereiken; zo zijn bijvoorbeeld acupunctuur, acupressuur, Qi Gong en (energetische) massage bekende therapieën binnen de Chinese Geneeskunde.

Meridianen, wat zijn dat?

Een belangrijke rol in de Chinese Geneeskunde spelen de meridianen; dit zijn een soort energiebanen in het lichaam waar Qi, energie, door heen stroomt. Door de meridianen te stimuleren, bijvoorbeeld door middel van een (energetische) massage of met behulp van drukpunten, kan de energie via de meridianen bewogen worden en dit draagt op een positieve manier bij aan een lichaam in balans, dus aan een goede gezondheid. Een goede kennis van de meridianen en de betreffende acupunctuurpunten is binnen de Chinese Geneeskunde dus noodzakelijk.

Wil je er meer over leren?

Om kennis te maken met de praktische kant van de Chinese Geneeskunde én om een aantal belangrijke aspecten als behandelvorm in te zetten in je eigen praktijk, kun je een korte opleiding Praktische Chinese Geneeskunde volgen. Tijdens deze 5 daagse opleiding leer je het globale verloop van de meridianen met de belangrijkste punten aan de hand van de vijf Elementen. Ook leer je hoe je door middel van acupressuur (het drukken op, of masseren van acupunctuurpunten) de 5 Elementpunten kunt gebruiken om de gezondheid te bevorderen. Hiermee kun je klachten verminderen en balans aanbrengen (en behouden) op fysiek, mentaal en/of emotioneel niveau.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Alles over anorexia nervosa

Door Redactie GezondTotaal

Angst voor pijn. Maar wat is pijn eigenlijk?

Door Redactie GezondTotaal

Elkaar opnieuw ontdekken met erotische massage

Door Gast Blogger

Tijd: het is mijn vijand en voor even mijn vriend

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Reageer op dit bericht