Xylitol, schadelijk of niks mis mee?

post afbeelding

Xylitol is al veel langer bekend dan de meeste mensen denken. In 1890 werd zowel in Duitsland als in Frankrijk deze stof voor het eerst afgezonderd. Het werd toen vooral aangeduid als Berkensuiker. Na de Tweede Wereldoorlog werd Berkensuiker een aantal jaren wereldwijd gebruikt als vervanger voor overige soorten suiker waaraan een tekort was, zoals voor vele producten gold.

Wat is xylitol?

Xylitol is een natuurlijke suikeralcohol oftewel polyalcohol. Het komt voor in meerdere soorten groente en fruit. Ook in het menselijk lichaam zijn altijd sporen aanwezig. Het woord xylitol komt uit het Grieks en is een combinatie van hout en suiker. Xylitol heeft een frisse en zoete smaak en kan verkregen worden uit berkenhout of de resten van maïskolven. Maar deze zoetstof maakt men vooral industrieel aan. Door verwerking van de vezel van de plant Xylan kan men relatief eenvoudig grote hoeveelheden van het witte poeder xylitol maken.

Waar wordt het voor gebruikt?

Het zoete witte poeder gebruikt men vooral als suikervervanger en men past het op grote schaal toe in suikervrije kauwgum, hard snoep, dieetproducten, frisdrank en vele andere producten die zoet moeten smaken. Ook in mondhygiëne producten en tandpasta past men deze stof toe.

De voordelen van xylitol

Er zijn diverse voordelen van xylitol te noemen.

  1. Het is een middel tegen tandbederf. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de meeste vormen van tandbederf voeden zich met suiker. Xylitol kan echter niet door deze groep bacteriën worden verwerkt. Het heeft dus grote voordelen voor de mondhygiëne.
  2. De zoetstof bevat 40% minder calorieën dan suiker. Het is dus beslist niet zo dat deze zoetstof helemaal geen calorieën bevat, zoals men vaak denkt.
  3. Het effect op de bloedsuikerspiegel of de vorming van insuline is minimaal. Deze zoetstof kan dus ook worden gebruikt door diabetici.
  4. Xylitol bevat stoffen die de opname van calcium kunnen verbeteren en daarmee de instandhouding van sterke botten mogelijk maken.
  5. De stof vermindert oorontsteking en sinusproblemen. De moleculen houden bacteriën vast die daardoor eenvoudiger kunnen worden verwijderd door de afweer van het lichaam.

Xylitol

De nadelen van xylitol

Xylitol moet je beslist uit de buurt van huisdieren houden, omdat het zeer schadelijk voor deze is. Voor een hond is zelfs een kleine hoeveelheid vaak al fataal. Ook voor andere huisdieren zijn de schadelijke effecten erg groot.

Grotere hoeveelheden gedurende langere tijd zorgen voor een laxerend effect. Dit verdwijnt na enige tijd weer, maar het is niet bekend wat de reden van dit probleem is. De maximaal aanbevolen hoeveelheid is minder dan een halve gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Conclusie: is het gezond of juist schadelijk?

Xylitol brengt het menselijk lichaam geen schade toe, mits het maximale gebruik per dag niet wordt overschreden. De voordelen van deze zoetstof in vergelijking met andere suikers liggen op het gebied van mondhygiëne en de lagere hoeveelheid calorieën. Het is ook geschikt voor diabetici. Om xylitol gezond te noemen, gaat te ver omdat het een suiker is. Voor menselijk gebruik is deze zoetstof prima geschikt en niet schadelijk.

Lees ook: Wat is lichttherapie en hoe helpt het bij het aanmaken van vitamine D?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Vijf apps voor minder stress

Door Redactie

Waar moeten goede mondkapjes aan voldoen?

Door Redactie

Burn-out klachten hoger door corona crisis: hoe kun je dit zelf tegengaan?

Door Redactie

Vijf manieren om te ontspannen

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht