Yoga & menstruatieklachten – deel 2

post afbeelding

Chakra’s

De chakra’s zijn niveaus van het bewustzijn en zorgen voor interactie tussen het stoffelijke (het lichaam) en het onstoffelijke (de geest). Lichaam en geest zijn hierdoor innig met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar.

De locaties van de zeven chakra’s corresponderen met de indeling in wervelgroepen van de wervelkolom. Aan de vorm, de kracht en de souplesse van een bepaald deel van de wervelkolom kan dan ook afgelezen worden wat de conditie van het chakra is dat zich op die hoogte bevindt. Yogahoudingen oefenen invloed uit op de chakra’s en hebben een kwaliteit die op een of meerdere chakra’s werkt.

Menstruele aandoeningen hangen samen met chakra’s

De Amerikaanse gynaecologe Christiane Northrup schrijft in haar boek ‘Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid’ dat de meeste menstruele aandoeningen samenhangen met een blokkade in één van de onderste drie chakra’s, en dan vooral in het tweede chakra. Zij stelt dat de onderste drie chakra’s zo nauw samenwerken, dat een blokkade in een eerste en derde chakra ook gevolgen kan hebben voor een tweede chakra.

Het gebied van het eerste chakra toont hoe we ons verbonden voelen met de aarde, met onze omgeving, ons thuis. Van hieruit weten we wie we kunnen vertrouwen en waar we veilig zijn. Onverwerkte familiekwesties, misbruik en verwaarlozing in de kindertijd kunnen zorgen voor blokkades in de eerste chakra. De gebieden die bij het tweede chakra horen zijn het bekken, de vulva, vagina, baarmoederhals, baarmoeder, eierstokken en blaas. Als de energie in dit gebied niet goed stroomt, kan dit tot gynaecologische problemen lijden. Voorbeelden van problemen die zorgen voor een stagnatie van energie in dit gebied zijn verlatingsangst, schuldgevoelens, schaamte en seksueel misbruik. Het derde chakra heeft te maken met het zelfbeeld, de zelfwaardering en het zelfvertrouwen van een persoon. Verstoringen in dit chakra kunnen ontstaan wanneer er een extreme geldingsdrang is, maar ook door gevoelens van minderwaardigheid, een te agressieve of te defensieve houding en een te sterk gevoel van verantwoordelijkheid. Northrup stelt dat vrouwen vaak een laag zelfbeeld hebben, wat ook een negatieve invloed uitoefent op het tweede chakra.

Apana vayu – ademrichting

Een ademrichting die sterk verbonden is met de eerste en tweede chakra en daardoor ook met de menstruatiecyclus, is de apana vayu. In verschillende delen van het lichaam wordt de adem anders ervaren en heeft deze een andere functie. De adem kan ook gericht worden ingezet en gevoeld worden in de verschillende delen van het lichaam. De vayu’s zijn deze ademrichtingen.

Apana vayu is de adem in het onderlichaam, lager dan de navel. De richting van deze adem is omlaag en schuin naar voren. De apana vayu zorgt voor het bewaren en het uitdrijven van de ontlasting en urine en zet aan tot baren, menstrueren en de zaadlozing. Als de apana vayu verstoord raakt, kan de menstruatiecyclus ook verstoord raken.

Door oefeningen te doen die de apana vayu ondersteunen en gericht zijn op het eerste en tweede chakra, kan je menstruatieklachten voorkomen of genezen.

Wil je meer weten? Lees dan een van de andere delen uit deze serie.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

3 activiteiten die ontspannend werken

Door Redactie GezondTotaal

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Gelezen: Overwin je vaginisme

Door Jacqueline van de Bilt

Reageer op dit bericht